Een andere analyse

Paus Franciscus heeft bij zijn bezoek aan de Wereldjongerendagen in Lissabon dertien slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk ontmoet. Eerder dit jaar concludeerde een onderzoekscommissie dat sinds 1950 ten minste 4815 minderjarigen in Portugal seksueel zijn misbruikt binnen de kerk.

(Mea culpa) sinds 1950….4815 slachtoffertjes…als je het schrijft dan lees je….vierduizend achthonderd en vijftien… dat voelt gelijk weer anders. 

De priesters vergrepen zich vooral aan jonge jongens, staat in het rapport. De meeste slachtoffers waren tussen de 10 en 14 jaar oud en het jongste slachtoffer was volgens de commissie 2 jaar oud.

(Mea culpa) (Een slachtoffertje van twee jaar…daar zijn geen woorden voor, is totaal ziek)

De paus ontmoette de slachtoffers op de ambassade van het Vaticaan in Lissabon. Volgens een verklaring van het Vaticaan gebeurde dat in een “atmosfeer waarin intensief werd geluisterd” en duurde de ontmoeting meer dan een uur.

(Mea culpa…hoor ik het goed? Intensief geluisterd sinds 1950 beetje laat en traag op gang gekomen toch en nu op de ambassade van het Vaticaan ‘intensief gaan luisteren’; de juridische status van een ambassade heeft geen strafrechtelijke gevolgen. Je doet je mededeling en brengt de groeten over aan de man die nota bene zelf aanwezig is én verantwoordelijk voor zijn kudde, wordt toch niet voor de eerste keer geïnformeerd over misbruik in zijn instituut!????

‘Teleurstelling en woede’

Tijdens een toespraak tegenover geestelijken zei paus Franciscus dat de schandalen rond seksueel misbruik de kerk hadden “ontsierd” en dat ze “teleurstelling en woede” hadden veroorzaakt. Hij riep de geestelijke leiders op om te luisteren naar “de pijnkreet van slachtoffers”.

(Mea culpa) ontsierd?? “De pijnkreet van slachtoffers? Gehoord? Woede??”. Het is gezien het idealiseren van het gezin, de hoeksteen van onze maatschappij is het a) een ramp voor deze kinderen en later voor dezelfde maatschappij, die al die jaren (sinds 1950 niet ingreep, signalen naast zich neerlegde, kinderen die geconfronteerd worden met seksueel geweld met een suikerzoete mea culpa, geen enkele dader celstraf of enige andere straf onderging, ja zij worden ontzien en jonge jongens ontsierd??? Wat!!! Hoe? Hoe bedoelt u? Versierd…ontsierd?

Op de Wereldjongerendagen worden ongeveer een miljoen jonge gelovigen verwacht (tussen de tien en veertien jaar?). Deze internationale bijeenkomst van de katholieke kerk vindt om de drie jaar plaats in een ander land. Het is net een circus

Oh ja mea culpa (Bert Smeets) ik zat van mijn tiende tot veertiende op het arme broeders Franciscus internaat…de doelgroep toch?