Turf

Turf!

Motivatie: durf te turven

Een opmerkelijk neveneffect is dat slachtoffers van trauma’s zoals kinder- of ander seksueel misbruik tijdens deze ‘ophokplicht’ opnieuw zich dreigen opgesloten te voelen in de misbruiksituatie waarin ze als kind terecht kwamen. Bovendien zijn deze mensen totaal onzichtbaar geworden in tijden van Corona. Uit gesprekken blijft dat sommige mensen die een zwaar (jeugd)trauma meemaakten zich niet in hun ‘kot’ opgesloten voelen maar in hun ‘kelder’. 

Binnenkomende mails of gesprekken

Mensen die als kind een misbruiktrauma hebben meegemaakt vertellen: een mondmasker moeten dragen doet mij terugdenken aan ‘zijn hand op mijn mond’, toen ik kind was. Iemand anders vertaalt ‘blijf in uw kot’ door ‘blijf in uw kelder’. Nog iemand ander heeft angst voor besmetting en durft niet buiten komen. Weer iemand raakt in paniek omdat zij niet meer naar de vertrouwde therapie kan… of oude paniekaanvallen die terugkomen. 

Een poging om deze periode op een positieve en minder zwaarwichtige wijze te beleven

Wie een versleten gevangenis bezoekt kan op die muren nog de turftabellen vinden. Gedetineerden krasten elke dag een streepje meer in hun celmuur. Ze plaatsen vier streepjes bij elkaar en trekken daar een vijfde schuine streep door op de vijfde dag enz. Zo ontstaat een turftabel. En sommige turftabellen werden lang. Veel te lang.

Vanuit Mensenrechten in de kerk bieden wij u graag zo’n hopelijk licht verteerbaar turfprogramma aan. Elke dag één ‘ontsnappingspoging’ uit ons ophokgevoel 🙂 .. of misschien brengt dit turfschema je gewoon op een beter idee! Tot je je weer helemaal vrij of fit voelt. We stellen voor dit te doen aan de hand van het refrein  uit lied van Ramses Schaffy: Zing, vecht, huil, bid, lach en bewonder. Het liedje zelf vind je wel via Google.

Als je op maandag begint met de ‘Zing’ opdracht… eindig je precies op zondag met ‘Bewonder’.

En zo doen we elke week opnieuw, zolang we niet uit onze kelder komen. Hier volgen een paar tips per dag. Maar wij gaan er vanuit dat jij creatiever bent dan onze turftabel aangeeft.

De turftabel van WMK

Zing op maandag

Kies een lied dat je goed kent en graag zingt en bedenk erbij:

‘muziek is een knuffel in gedachte’

De week is goed begonnen. Ze is dubbel goed begonnen als je zelf meezingt.

Vecht op dinsdag

Haal alle matten en tapijten buiten en bewerk ze één voor één langs beide zijden eens goed met een ouderwetse mattenklopper of bij gebrek aan beter, met een keerborstel. Elke dinsdag opnieuw… tot de tapijten er uitgerafeld en knock-out bijliggen…

Beeld je in dat je op je aanrander klopt en weet niet van ophouden tot je totaal uitgeput bent.

Huil op woensdag

Mocht je zin hebben om op andere dagen te willen huilen, spaar de huilbuien op tot woensdag. Wil je niet dat iemand het hoort of ziet, sluit je op op je (slaap)kamer, zet een plaat op met harde beat en laat je eens goed gaan. 

Bid op donderdag

Er zijn vele mogelijkheden van bidden. We reiken er drie aan:

Ga bij het hoogste raam van je huis zitten en maak in gedachten een schilderij van het panorama dat je voor je ziet. Je kan het ook op een canvas proberen… wie weet!

De gelovige onder ons, scharrelt enkele mooie gebeden samen, of een gebedenboekje en kiest hieruit lukraak drie teksten om ze rustig te laten doordringen. Of je slaat lukraak een Bijbel open en leest enkel die opengeslagen pagina. Bij mooi weer gaat het buiten beter: in de tuin of in een park in de gemeente, gekoppeld aan een wandeling.

De niet-gelovige onder ons, knielt op het gras of tussen de bloemen en wiedt de planten die hij onkruid noemt of kijkt aandachtig naar de bloemen rondom hem, tot er een eerste bij of vlinder op zo’n tuinbloem landt. Je mag pas terug in je kot nadat je daarna minstens tien vogels, bijen of vlinders hebt gespot. Misschien spot je wel een biddende vogel? Die bestaan echt.

 

‘Mededeling van de huishoudster van de pastoor: De zondagsmis kan niet doorgaan. De pastoor ligt met een snotneus in bed’.

Je kent alvast betere moppen. Verzamel er enkele en probeer iemand aan het lachen te brengen.

Werk op zaterdag

Ga de strijd aan met één grote kast maak die helemaal leeg. Maak de inboedel netjes schoon, trieer de inboedel op ‘nog nodig’ en stuur wat ‘overbodig of versleten’ is richtig vuilbak. 

Bewonder op zondag

Doe eens een goed gesprek met jezelf.

Zoek hiervoor een plekje op waar je het liefst zit.

Of als schrijven makkelijker gaat dan praten? Schrijf eens naar jezelf… 

Vergeet niet dat anderen je graag aanspreken op wat ze in jou bewonderen.

Vergeet dus zeker niet jezelf te vertellen wat je bij je zelf bewondert.

Zou je dat durven delen met iemand? Of liever niet?

Bespeel je een muziekinstrument? Desnoods alpenhoorn. Speel zo mogelijk in open lucht.

Succes met deze Turfmove

www.mensenrechtenindekerk.be