Tut tut tut tut

Volwassenen die schande spreken over kinderen, die zich voor het klimaatkarretje laten spannen moeten eens goed kijken naar hun eigen rol bij het opvoeden. Vroeger werd Jezus als voorbeeld gesteld en niemand maalde erom dat het iedere ochtend, avond op je bord of tijdens het beginnen van de les gepredikt werd. 
Maalt er iemand om wanneer kinderen door de reclame industrie bewerkt worden over voeding en obesitas toeneemt, zijn dat onze bedoelingen met kinderen?
Maalt er iemand om wanneer op straat, de bioscoop, de supermarkt kinderen chips, koekjes, frisdrank met veel suiker worden aangeprezen om de zakken te vullen van ‘de volwassenen’. Dat is het goede voorbeeld?
Kinderen weten veel meer over het klimaat dan wij ooit over Jezus wisten. Maar niemand die er bezwaar tegen maakte want wij, de volwassenen, stelden de goddelijke voorbeelden: handjes gevouwen en zo lang mogelijk kind blijven: mondjes dicht en snaveltje toe. 
Een achterhaald concept voor onderwerping, ontkenning van de wereld waarin zij leven. 
De grenzen zijn verschoven beste klimaat betuttelaars, jullie praten elkaar na of jullie het nog steeds beter weten, een hardnekkig patriarchaal verzinsel. De tijden zijn voorbij dat kinderen monddood in een hoek werden geramd zoals wij mochten ervaren.
Hebben kinderen voorbeelden nodig? Sure, natuurlijk ik zal eens een voorbeeld aandragen zoals de fantastische Canadese jeugdserie rond 1900 ‘Anne with an E’, te zien op Netflix. 
Zelfs het onrecht, de misdaden tegen de menselijkheid, het racisme tegen de Indianen, kinderen die opgesloten werden, hun haren moesten knippen (hey moesten wij dit niet ook) die allen de blanke wil en religie moesten volgen. Dat je daarmee een heel volk uitroeit was van secondair belang.
.
De natuur is onze werkelijkheid en daar moeten wij mee leven. Kinderen leven met de natuur, het klimaat. Wij , de volwassen mens, wil alles (ook de natuur) naar zijn hand zetten. 

Kinderen laat dit niet gebeuren wanneer onze aarde, dus ook die van kinderen vergiftigd, dieren vertrapt, vergast of vernietigd worden voor en door de ‘volwassen mens’. Zet de strijd voort het is en blijft ook jullie wereld, dat weet toch iedereen tut tut tut…

het is jullie toekomst.