Vaticano money

Na twee en een half jaar en 85 zittingen wordt vanmiddag het vonnis bekend in het spraakmakende Vaticaanse vastgoedproces dat in 2021 van start ging. Reikhalzend wordt uitgekeken naar de uitspraak van de rechters. In de loop der tijd is het proces uitgegroeid tot een testcase van het Vaticaanse rechtssysteem.

Tegen de belangrijkste verdachte, de Italiaanse kardinaal Becciu, is een jarenlange celstraf geëist. Hij zou onder meer een greep hebben gedaan in een liefdadigheidsfonds van de paus.

De rechtszaak wordt gekenmerkt door vele onverwachte wendingen. In de Vaticaanse wandelgangen wordt wel gesproken van ‘het proces van de eeuw’.

Miljoenenverlies op duur pand in Londen

Het begon allemaal toen paus Franciscus wegens allerlei wantoestanden besloot de bezem te halen door de financiële afdeling van de curie, het bestuursapparaat van de Rooms-Katholieke Kerk.

Onderdeel daarvan was een onderzoek naar een investering van 350 miljoen euro in vastgoed in de Londense wijk Chelsea. Daar zou een voormalig pand van warenhuis Harrods worden verbouwd tot chique appartementen.

De investering werd gedaan in de periode 2014-2018. Mede als gevolg van de Brexit liep de zaak spaak en moest het Vaticaan het pand uiteindelijk met 140 miljoen euro verlies verkopen.