Viva Espagna

De Spaanse onafhankelijke ‘Commissie voor seksueel misbruik in de kerk’ heeft gisteren de resultaten gepubliceerd van haar onderzoek naar seksueel misbruik sinds 1940. Minstens 200.000 kinderen zouden in die tijdspanne seksueel zijn misbruikt door rooms-katholieke geestelijken. ‘Dat impliceert dat zo’n 0,6 procent van de Spaanse volwassen bevolking. Dat percentage stijgt tot 1,13 procent – of meer dan 400.000 mensen – als we ook het misbruik door leken meerekenen’, aldus de nationale ombudsman.

De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van de Spaanse bisdommen, maar ook op een rondvraag bij een representatief staal van achtduizend volwassen Spanjaarden.

Net als andere landen blijft ook Spanje niet gespaard van seksueel misbruik door katholieke geestelijken. Maar in tegenstelling tot landen als Duitsland of Frankrijk, die al rond de eeuwwisseling met de verwerking begonnen, is Spanje pas nu volop gestart met de verwerking van dat verleden.

Volgens slachtoffers heeft de leiding van de Spaanse kerk decennialang getracht om misbruik verborgen te houden. Ook vandaag nog, zo meent de ombudsman en voormalige minister van Onderwijs Angel Gabilondo, wordt misbruik nog te vaak ontkend. ‘Maar het is duidelijk, zo besluit hij, dat de strijd van de Spaanse kerkleiding tegen dat misbruik ontoereikend is.

De Spaanse bisschoppen gaan zich buigen

ziet u wel goed…eerwaarde?

over de resultaten van het onafhankelijk onderzoek. De Spaanse kerk overhandigde de commissie alle documentatie over gevallen van seksueel misbruik die in de bisdommen werden verzameld. De kerkleiding gaf in februari 2022 ook opdracht aan een advocatenkantoor uit Madrid om een ‘audit’ uit te voeren naar seksueel misbruik in het heden en verleden. Die studie moet tegen eind dit jaar voltooid zijn.

Bron: France 24