Wandeling in Siberië

Woordvoerder Navalny bevestigt zijn dood: ‘Hij is vermoord’

De woordvoerder van de Russische oppositieleider Navalny bevestigt dat hij is overleden. “Hij is vermoord”, meldt ze via X. Gisteren meldde het Russische gevangeniswezen dat Navalny was overleden tijdens een wandeling.

Woordvoerder Kira Jarmysj baseert zich op een officieel overlijdensbericht gericht aan de moeder van Navalny. Het lichaam van Navalny zou nu voor onderzoek in Salechard zijn, een stad in Siberië. “We eisen dat het lichaam van Navalny direct wordt overgedragen aan de familie.”

De krant Novaya Gazeta meldt dat de moeder van Navalny samen met zijn advocaat op weg is naar de strafkolonie waar Navalny is overleden.

Gisteren zei het Russische gevangeniswezen dat Navalny zich niet goed voelde tijdens een wandeling en dat hij zijn bewustzijn verloor in de gevangenis in het Siberische dorp Charp, zo’n 1900 kilometer ten noordoosten van Moskou. .

Fitte indruk

Er is geen bewijs dat Navalny echt tijdens de wandeling is overleden. Eergisteren was hij nog op beeld te zien tijdens een rechtszitting, en maakte hij een fitte indruk. Zijn moeder zag hem afgelopen week nog in de gevangenis. Ze zei dat Navalny toen gezond was en levensvreugde uitstraalde.

Navalny was de grootste criticus van de Russische regering, van president Poetin en de andere machthebbers in het land. Hij werd na een schijnproces veroordeeld vanwege “het oprichten van een extremistische beweging”.