Wat is er aan de hand

U kent misschien wel deze uitspraak van Deetman op het einde van zijn persconferentie toen hij zich nog even wilde uitlaten over het geweld dat niet onderzocht werd, en het naar de tegenwoordige tijd probeerde te verplaatsen. ‘Wat is er in godsnaam aan de hand’, riep hij roomser dan de Paus, ‘over de verruwing, het geweld op straat nu.’ Pardon, in die goeie ouwe tijd hebben ze zes miljoen mensen de trein in gejaagd. Indonesië proberen schoon te vegen. Kinderen opgesloten in internaten! Even een vliegensvlugge survey in een notendop.

De komende dagen komt er een reactie op de afgelopen dagen, en de afgelopen jaren waar Mea Culpa United onafgebroken, zeer intensief heeft gewerkt aan haar visie en het helpen van mensen. Het is duidelijk dat het punt van geweld en psychische terreur, vernederingen, opsluiting aan de orde is gesteld door Mea Culpa. Dat zowel vanuit andere slachtofferorganisaties hier weinig tot geen steun voor was getuige mijn openlijke breuk met de Cie Deetman midden dit jaar, waar zo geloof ik iedereen blij was dat ik opstapte. Solidariteit, wel met hun, maar niet met MCU.

Aartsbisschop Eijk verklaarde gisteren ‘dat het seksueel misbruik al ernstig genoeg was’, en ze besloten daarom het fysieke geweld / geestelijke terreur niet te onderzoeken, ‘dat kon er niet bijkomen’. Dit is een weloverwogen ‘gag-order’ die de regels van de rechtstaat omzeild, en dus is het Deetman onderzoek bewust opgezet om een belangrijke, bepaalde informatie stroom te onderdrukken. Hier is Mea Culpa flink over tekeer gegaan, terecht blijkt nu. De argumenten die Deetman opgaf bij het begin van zijn opdracht was het vermijden van de discussie over de corrigerende tik, blijkt een leugen en een drogreden. Nu bij monde van aartsbisschop Eijk deze gag-order heeft toegegeven, is doelbewust de samenleving, slachtoffers, de politiek buiten spel gezet. Het is duidelijk dat er geen sprake van onafhankelijkheid is /was zoals Deetman bleef herhalen of omdat hij zo protestants was, nee het belang van de kerk, de imago schade zou nog veel groter zijn geweest, de schadeclaims idem, dus maken zij zich bewust schuldig aan misleiding van de rechtstaat.

Beschuldigden zijn:

De R.K. Bisschoppen van Nederland:

Mgr. dr. W.J. Eijk, aartsbisschop van Utrecht
Mgr. dr. J.H.J. van den Hende, bisschop van Rotterdam, apostolisch administrator van Breda
Mgr. drs. A.L.M. Hurkmans, bisschop van ’s-Hertogenbosch
Mgr. dr. G.J.N. de Korte, bisschop van Groningen-Leeuwarden
Mgr. dr. J.W.M. Liesen, bisschop-elect van Breda, hulpbisschop van ’s-Hertogenbosch
Mgr. dr. J.M. Punt, bisschop van Haarlem-Amsterdam
Mgr. F.J.M. Wiertz, bisschop van Roermond
Mgr. J.G.M. van Burgsteden s.s.s., emeritus-hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam
Mgr. dr. J.W.M. Hendriks, hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam
Mgr. mr. drs. Th.C.M. Hoogenboom, hulpbisschop van Utrecht
Mgr. dr. E.J. de Jong, hulpbisschop van Roermond

+

KNR

en….Deetman

Als Verhagen zo flink wil zijn eens echt razend te worden, kunnen we het geloof in Christelijke waarden bij het CDA terug voelen, maar politici kennen het vermogen tot inleven alleen via het kiezer scoringsbordje. Deetman volgde precies de instructies van KNR / bisschoppen en deed wat hem gevraagd werd. Ik zat met Peter Dijks als enige slachtoffer / overlever helemaal aan het begin met Deetman (na zijn eerste persconferentie) te praten, en heb hem dit bezwaar het geweld en de terreur niet te onderzoeken, gelijk meegedeeld. Wat is er aan de hand?

Het scheelt de kerk miljoenen, en wanneer de gruwelijke verhalen over geweld op de agenda komen te staan, een niet te stuiten woede tegen de kerk, de vrome, vredelievende kerk die zelf het meeste bloed aan zijn handen heeft, ook historisch gezien, zal ontstaan. Wat dat betreft was het een weloverwogen keuze van KNR / bisschoppen om Deetman als protestant naar voren te schuiven. Doch de rechtstaat is nog niet aan de kant geschoven, en als er nog behoefte is aan een sterke man na Deetman (I heard the news to-day oh boy) over het verlangen van een opvolger van Deetman, stel ik graag mijn favoriete mediation / sleutel figuur voor als redder der slachtoffers. ‘Oh wat zijn we alleen zonder Deetman’!

Wat is er nog meer aan de hand? Wie doen niet mee in de discussie van het seksueel misbruik? Juist, de vrouwen. Te beginnen met de dwang om vrouwen tot opvoedingsslaven te dwingen om zoveel mogelijk kinderen te krijgen. De vrijheid van de vrouw kon alleen via deze weg bedwongen worden, en ik ken heel veel mensen die hier zeer kwaad op zijn. Een gezin kende zeventien kinderen, de moeder pleegde zelfmoord omdat ze het niet aankon.

De nonnenverhalen blijven sterk verborgen, de lesbienne kloosters waren hun tijd ver vooruit maar ook zij wisten met verdovingen of andere geestelijke terreur methodes de kinderen klein te houden.

De afstandsbaby’s, bij God als dit boven komt drijven, kunnen wij de hulp van het eiland St Elena inroepen om  een speciale groep Nederlandse bootvluchtelingen, op te vangen. Verhagen wilt indirect een bisschop wegsturen, buiten dat het symbool politiek is, haalt het niet de stoom van de ketel maar zet juist de druk erop. De Verhagens zijn gewaarschuwd waar ze hun eigen verantwoordelijkheid hebben ontlopen kunnen ze nu alsnog de kans krijgen een parlementair onderzoek te eisen naar deze gag-order, het geweld, gelijk de afstands baby’s te onderzoeken in de vele katholieke gezinnen waar alles toppie was toen de KVP nog het land regeerde.

Bisschop de Korte opent zichzelf in het debat op Twee. Hij, de Korte, wil zo graag een gebaar maken naar de slachtoffers? ’‘Hallo” u bent wel erg kort van begrip, ik heb met de Korte gepraat na de persconferentie van het lekkend dak, hij wilde eigenlijk helemaal niet praten, vond mijn initiatief om spontaan op hem toe te stappen, helemaal niks. Leuk hoedje!

Het lijkt dat ze wakker worden want ze zijn hun macht en morele gezag kwijt, maar als ik van den Eijnden (minder-broeders) hoor praten over hoe goed de gesprekken waren met de slachtoffers, denk ik, ‘nu weet ik waarom ik niet uitgenodigd wordt in dit soort programma’s, want dan had ik wel geroepen ‘huichelaar’! Het gesprek met Mea Culpa over pater Landric die tientallen jongens seksueel heeft benaderd en een aantal heeft misbruikt in Bleijerheide, liep zeer gespannen; ‘we gaan ons stevig verdedigen als je een civiele procedure begint’, zei van den Eijnden, en ik zag de echte minder-broeder…vol geweld. Toen hij ons uitliet smeet van den Eijden de deur keihard dicht.

Wat is er aan de hand

We hebben ongelofelijk veel werk verzet, en we willen even een kleine break. Hoewel er wederom een paar zeer interessante verhalen binnen zijn gekomen, dus deze rust moeten wij iets meer voor onszelf gaan opeisen. We gaan door, er is nog veel te doen. (morgen deel twee van ‘wat is er aan de hand’)

foto Ramon Smeets / Ardennen