Welkom

Het klooster van de dominicanessen van Bethanië in Thorn is bereid Michelle Martin, de ex-vrouw van kinderverkrachter Marc Dutroux, onderdak te bieden. Dat meldt het televisieprogramma Eénvandaag. Michelle Martin kan onder strikte voorwaarden vervroegd vrijkomen. “Dat zij monstrueuze daden heeft begaan, betekent nog niet dat de mens een monster is”, dat zei overste Sara Böhmer van het klooster in Thorn in het actualiteitenprogramma over Michelle Martin.

De zusters in Thorn zijn bereid Martin op te nemen als zij daarom zou verzoeken. De orde heeft als doel onder meer het opvangen van verschoppelingen. “Vanuit onze visie kunnen wij niet anders dan haar toelaten”, aldus overste Böhmer. “Als wij de deuren zouden dichtdoen is iemand als mevrouw Martin veroordeeld tot een sociale dood. Daar kan ik met mijn geweten niet mee leven.” (einde quote)

Overste Sara heeft al die jaren dat de verschoppelingen en de sociale dood die bij sommige van de slachtoffers van het seksuele misbruik al decennia een gegeven is, blijkbaar niet gezien. Deze morele ontkenning speelt wel vaker op in RK kringen, wel de brave, goed heilige boontjes juithangen maar van enige hulp is geen sprake. Leuk om naar een lieve, wereldvreemde non te kijken die geen hand heeft uitgestoken naar de slachtoffers van RK misbruik en geweld, een misdaad die haar kerk zelf heeft veroorzaakt. Wij kennen tal van mensen die aan de rand leven, iedere dag, en die zelfs nu na al die jaren er een eind aan willen maken. In de RK kelders van Overbunde tot het missiehuis in Hoorn heitje voor een karweitje misbruikt en tal van kinderen opgesloten, geslagen, bijna verhongerd (zie Dinsdag, September 06, 2011 Laat het aan God over; blog MCU).

In menige kelder van internaten hebben de broeders en nonnen kinderen geslagen, misbruikt. Heel St Joep had een kelder waar kinderen werden misbruikt, hierover zal iemand binnenkort een officiële aanklacht indienen. Nu Mellissa, Eefje en An kunnen geen klacht meer indienen. Een monster heeft recht op dikke tralies, en geen keurige kloostertuinen met kameruitzicht op de vrijheid.

Geweten is selectief in RK kringen, opzich ben ik als Dostojevski lezer een groot voorstander van mededogen. Niemand verdient sociale uitsluiting, isolement maar weten de nonnen van de eenzaamheid van menig internaats meisjes en jongens die zich dagelijks met medicijnen overeind houden? Weet of sust het geweten van zuster Sara, biddend met haar ogen gesloten hier van af? Waarom staan haar deuren niet open voor deze mensen? Misbruik-paria’s van het geloof die ze zelf veroorzaakt en verstoten hebben. Hou toch op met die huichelachtige vroomheid, ga de straat op non en zie wat er aan de hand is. Tal van mensen heb ik gesproken van junks tot TBS’ers toe die over de scheef zijn gegaan die misbruik en geweld hebben meegemaakt die geen kant meer uit kunnen, waar zit het geweten…of niets geweten? Heeft haar Christelijke geweten zitten meuren? Te druk met retraites, het overdenken van wereldse zaken die toch een ‘beter’ antwoord krijgen in de heilige spiritualiteit van Jezus? Morele prostitutie wanneer je alleen welkom bent als je je bij de RK geloofsclub aansluit of op de thee (met koekje) bij de zuster tal van psychopatische onderwerpen met Michelle heerlijk kunt bespreken. De vraag is ook of dit canoniek lapmiddel niet juridische wetten bruuskeert en opzij zet. God is de hoogste wet, de sharia van spinnende nonnen die sociaal zelf dood zijn.

Ik zal zeker een keer een lied komen zingen mocht Michelle intreden, gewoon picknickje op binnenplaats met verstotenen RK en wij een geestelijk doof, monstrueus lied scanderen.