Wir haben es nicht gewusst

De helft van alle Nederlandse bisschoppen en kardinalen wist de afgelopen halve eeuw van het misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk maar zweeg hierover. Vier (hulp-)bisschoppen hebben zelf kinderen misbruikt.

Dat schrijft NRC zaterdag na eigen onderzoek.

In totaal waren 20 van de 39 Nederlandse kardinalen, bisschoppen en hulpbisschoppen die tussen 1945 en 2010 hoge functies bekleedden, betrokken bij misbruikschandalen binnen de kerk. De voormalige Rotterdamse bisschop Philippe Bär is schuldig aan seksueel misbruik. Dat meldt NRC. Ook oud-bisschoppen Martinus Jansen, Ad Simonis en Ad van Luyn van Rotterdam worden genoemd. Bodar heeft vervolgens alles lekker weggeklets want hij was blij dat de bisschoppen geen deel uitmaakten van het seksueel geweld….ook hij loog (en wilde niet met mij in talk-show maar zat wel te bazelen dat hij naast de slachtoffers zat / stond / lag).

Dus laat ze liegen, en laat ze in talk-shows uitgebreid aan het woord maar mensen die het hebben meegemaakt en kots ziek zijn van deze hypocrieten, worden niet gehoord.

Een woordvoerder van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland (RKK) zegt dat het overzicht “in grote lijnen klopt”.

Ergo, het bisdom Roermond waar ik toch enkele gesprekken heb gevoerd met bisschop Wiertz heeft nooit tegen mij gezegd beste voorzitter Mea Culpa, wij weten er alles van. Bisdom Roermond keerde 750.000 euro uit aan negen mannen en vrouwen die werden misbruikt door een priester die na een eerdere affaire naar de stad was overgeplaatst. In sommige gevallen werd smartengeld uitgekeerd aan de slachtoffers. Het misbruik van (hulp-)bisschoppen is inmiddels verjaard. Zij, de slachtoffers hadden zich bij ons kunnen melden maar hebben waarschijnlijk getekend voor: ‘de hoog geprezen katholieke stilte én zwijgplicht’!

verjaard (internaat Franciscus)

Kerk ontkende in 2010 te hebben geweten van ontucht

Toen het misbruik voor het eerst aan het licht kwam, zei toenmalig kardinaal Simonis dat de top van de Rooms-Katholieke Kerk van niets wist. “Er is niets in de doofpot gestopt”, zei hij in het programma Pauw & Witteman. Enkele dagen later zat ik voor de tweede maal bij Pauw en Witteman en schreef uitgebreid over de taxi-chauffeur die Simonis met woordvoerder naar huis bracht. De Limburgse media besteden er geen aandacht aan want het moest eerst nog allemaal door de koker van Deetman. Nu zullen ze ook weer de andere kant uitkijken… maar dat gaat ze deze keer niet lukken.

Het is schokkend hoe wij belazerd zijn door de kerk en zal op 28 September in gesprek met kardinaal Eijk en broeder Broeder Bernardus (KNR) hierop terugkomen want medewerking van de kerk zelf via archieven bleek onmogelijk en werd steevast ontweken. Het Franciscaanse Bleijerheide internaat waar ik van 1961 tot 1964 verbleef, het jaren duurde vanaf de ‘grote onthullingen’, seksueel geweld in 2010, duidelijk werd (door eigen informatie winning) dat dit pedofiele internaat waar later bij de commissies achttien broeders beschuldigd werden van seksueel geweld in Ohio, USA gehuisvest was.

We zijn met stomheid geslagen want het coulance fonds werd opgericht door de KNR omdat de arme broeders Franciscanen onvindbaar waren. De RKK liegt keihard en draaide alle windrichtingen uit om de waarheid te ontlopen. Niet vanaf 2010 maar ver daarvoor tot op de dag van vandaag verdwijnt alles in de doofpot. Ze hebben me geleerd om niet te liegen, wat vinden jullie daarvan? Verjaard overigens niet aan de hemelpoort!

Wiertz slaat de vliegen weg