Ze wisten het wel

Wij hebben een jarenlange strijd gevoerd voor erkenning seksueel-geweld toen onze kinderjaren allang voorbij waren. Helaas zijn de daders, de stichters en zwijgmeute rond dit misbruik nog lang niet ontmaskerd. Af en toe valt een onbeduidend geestelijk mannetje in het veld maar nooit een ‘grote’ jongen (Il Papa) want eerder ‘het grondpersoneel’ (volgens bisschop de Korte) had zich misdragen. Foei! Nu lijkt de grote schoonmaak ook langzaam door te dringen in het Vaticaan waar Paus Franciscus het ontslag heeft geaccepteerd van de in opspraak geraakte kardinaal Theodore McCarrick. Meerdere mannen hebben de voormalig aartsbisschop van Washington beschuldigd van seksueel misbruik.

De advocaat van een van de vermeende slachtoffers had tegenover The New York Times een boekje open gedaan over het misbruik. De geestelijke zou de destijds zestienjarige man in 1971 hebben aangerand en dat een jaar later weer hebben geprobeerd.

De inmiddels 88-jarige McCarrick zei later in een verklaring zich niets van dat misbruik te kunnen herinneren. Vreemd, ze kunnen zich 2000 jaar geleden nog van alles herinneren.  Hoe het kindje Jezus in een stro bedje ter wereld kwam. Hoe de maagd Maria onbevlekt haar ‘huwelijk’ inging met Josef. Van Josef hoeven wij niks te weten want je kunt nu eenmaal geen mooi plaatje rond een timmerman bouwen. Hoe ze een heel grote steen van het graf van Jezus lieten rollen en hij de zoon van God, vervolgens opsteeg. Echter ze kunnen zich niets herinneren van hun eigen daden / daders…en die waren overal om hun heen…wereldwijd.

De Amerikaanse tak van de kerk concludeerde echter dat de beschuldiging wel degelijk geloofwaardig is. De prominente geestelijke heeft niet publiekelijk gereageerd op andere beschuldigingen van wangedrag.

Een ander slachtoffer zei dat hij vanaf zijn elfde is misbruikt door “oom Ted”, destijds een vriend van de familie. Dat misbruik zou bijna twintig jaar hebben geduurd. Uit onderzoek van de krant bleek bovendien dat binnen de kerk al tientallen jaren bekend was dat McCarrick zich schuldig zou maken aan seksueel wangedrag.