Viva Las Vegas

Het onderzoek naar de vorig jaar gepleegde schietpartij tijdens een concert in Las Vegas is afgerond. Het motief van  dader Stephen Paddock blijft een raadsel. Wij hebben op dit blog geprobeerd de Amerikaanse spiegelreflex van wapenhandel en ff beroemd worden, het soort gruwelijke massa-excecuties, proberen te begrijpen maar het is niet te begrijpen. Er bestaat geen vastomlijnd profiel van een dader. Neem Hitler, zou iemand ten tijde van zijn poging de kunstacademie af te maken, ooit hebben gedacht; ‘deze man schrijft later miljoenen doden op zijn naam’, al schilderend achter zijn ezel?
Paddock schoot op 1 oktober 2017 vanuit zijn hotelkamer 58 muziekliefhebbers dood en verwondde daarbij ook honderden mensen. Sheriff Joe Lombardo zei dat het nog altijd gissen blijft naar hoe Paddock tot zijn daad kwam.

Lombardo herhaalde vrijdag dat de dader, die ook zichzelf van het leven beroofde, een ”onopvallende man” was. In de periode voor de bloedige schietpartij vertoonde hij tekenen van psychische problemen. Maar echt duidelijke antwoorden hebben de autoriteiten niet kunnen vinden.

Lombardo vertelde dat het dossier na duizenden manuren is gesloten. Er is geen enkel bewijs gevonden voor een tweede schutter en niemand zal worden aangeklaagd wegens medeplichtigheid. De man die Paddock pantserdoordringende munitie en lichtspoorkogels heeft verkocht, gaat vrijuit. USA..united shooting anarchy.

Verlies van grote sommen geld was mogelijke aanleiding maar ook dat er van verschillende kanten gevuurd werd, net als bij de dood van Kennedy, sluit de sheriff uit. In Amerika herschrijft de doofpot zichzelf.

In januari van dit jaar zei Lombardo ook al dat het motief van Paddock een groot raadsel is (toen al voorbarig). Hij had geen afscheidsbrief of verklaring achtergelaten. Het verlies van een grote som geld was mogelijk de aanleiding voor de schietpartij. Het ontbreken van een afscheidsbrief is juist de motor voor speculatie.

Eerder bleek dat Paddock veelvuldig op internet had gezocht naar tactieken van SWAT-teams. Dat zijn speciale eenheden van de Amerikaanse politie. Daarnaast waren er op zijn computer ook honderden foto’s van kinderporno gevonden. Zou deze heimelijke pedo met een groot machtsdrang elf minuten zijn frustratie hebben willen botvieren? Paddock een vertegenwoordiger van de Amerikaanse shooting middle-class, die met Trump op deze ziekelijke manier uit de kast komen? De schietpartij in oktober 2017 duurde elf minuten. In die tijd vuurde Paddock met automatische wapens vanuit zijn hotelkamer. In en buiten de hotelkamer had hij camera’s opgehangen om te controleren of er agenten in de buurt waren. Toen agenten zijn kamer naderden, pleegde hij zelfmoord.

Hij was een onopvallende man, voortaan zijn alle onopvallende mannen verdacht…incluis kunstacademici.