11.000 maagden en de Hunnen

de hunnenOnderzoekers hebben woensdag in de Roermondse Munsterkerk een voor Nederland unieke reliekenschat gevonden. Het gaat om ongeveer 50 schedels en botten en twee complete lichamen van de zogenoemde 11.000 maagden van de heilige Ursula. Dat maakten onderzoekers Rob Dückers en Erik Caris woensdag bekend.

De vondst bleek veel groter dan verwacht. De onderzoekers rekenden op ongeveer tien relieken.

De maagden van Ursula zouden in de 3e of 4e eeuw na Christus om hun geloof door de Hunnen vermoord zijn. Volgens de legende werden ze begraven in Keulen. Vanaf de 12e eeuw zijn de resten van deze maagden in heel Europa als relieken verspreid.

De schedels hebben waarschijnlijk tot de Franse tijd in de voormalige abdijkerk gelegen en zijn op enig moment verstopt. Een uitgebreid verslag in de krant van donderdag en via Krant Digitaal.

de hunnen prins(reactie MCU) Wat een quatsch!
Het gaat doodgewoon om de overblijfsels van een zeer levendige reliekenhandel. 
Een voorraadkamer voor botten van onbekende herkomst, waarmee de papen in Roermond dik geld konden verdienen. 
De zogenaamde 11.000 maagden hebben nooit werkelijk bestaan, laat staan dat ze door de Hunnen in Keulen vermoord werden.
Als je de legende mag geloven is er hoogstens sprake van 11 maagden die vermoord werden, en dit waarschijnlijk om religieuze redenen.
In de 11. eeuw werd er in de buurt van de St. Ursula-kerk een grote Romeinse begraafplaats met meer dan 2000 lijken ontdekt. Omdat er destijds met relieken groot geld te verdienen was, hebben de Duitse Pfaffen hier eenvoudig 11.000 maagden van gemaakt. 
Waarschijnlijk heeft het bisdom Roermond zich een portie hiervan toegeëigend. Money, money, money…..
Voor hetzelfde geld kunnen het echter net zo goed “onmaagdelijken” zijn die daar in Roermond hun laatste rust gevonden hebben. 
De journalisten van de Limburger hebben een speelse manier van berichtgeving.
Zie bijvoorbeeld ook:

One thought to “11.000 maagden en de Hunnen”

Reacties zijn gesloten.