Broeder Crispinus

Een verhaal uit de ‘Hulp en Recht’ doos, en omdat vandaag op vergadering MCU zijn naam viel (leeft ie nog)?

Bleijeheide 22 aug wolken toren

Ook ik was destijds een ‘speeltje’ van een broeder. Evenals Bert heb ik van 1961 tot 1964 op Franciscaner jongenspensionaat Bleijerheide mogen vertoeven. Wij waren wel jaargenoten maar geen klasgenoten en hadden derhalve een andere ‘beschermengel’. Die van mij was broeder Crispinus en ook ineens overgeplaatst naar Gemmenich of zoals broeder Alphons zo leuk opmerkte dat er plotseling weer een stoel leeg was in de eetzaal. Via zoektochten op internet en vele telefoongesprekken, heb ik de naam en adres van broeder Crispinus kunnen achterhalen. Met behulp van een pater van de Stichting ‘Hulp en (On)Recht’ en een psychotherapeut van het Altrecht in Utrecht, ben ik een confrontatie met die man aangegaan. Al de mij bekende feiten heb ik toen opgenoemd. Na afloop wist hij alleen te zeggen dat hij mij niet kende en niets af wist wat ik opsomde. Dat was dus einde verhaal en we gingen uit elkaar. Wat was die pater (Jezuiet) van Hulp&Recht opgelucht…. Stel je voor hij moest zijn eigen nest bevuilen. In 2002, toen ik die confrontatie had met broeder Crispinus, had ik een lang verhaal op papier gezet en dat toen aan hem voorgelezen. Hierin stonden allerlei feiten over hem in wat hij natuurlijk allemaal ontkende. Behalve dat zijn moeder uit Klazienaveen kwam en dat hij plotseling was overgeplaatst. Jammer dat ik toen niet wist wat de reden van overplaatsing was.

Helaas is dat verhaal door een ‘crash’ van de harddisk verloren gegaan. Donderdag heb ik daarom een schriftelijk verzoek ingediend bij het Altrecht Utrecht om alles wat in mijn dossier staat, te mogen copiëren. Zodra ik dat binnen heb, kan ik het wel toesturen. Ook de burgerlijke naam en huidig adres van Crispinus liggen in dit dossier plus de naam van die ‘behulpzame’ pater van Stichting ‘Hulp & Recht”. Inderdaad kan de financiële genoegdoening aan een goed doel gegeven worden want persoonlijk heb er geen moeite mee om de Katholieke Kerk tot op het bot uit te kleden. Want naast dat ik, na bekendmaking van die schandalen in Amerika, totaal in een depressie ben geschoten en langdurig in therapie ben geweest, heeft mijn ‘beschermengel’ me destijds zo’n harde klap met zijn vlakke hand tegen mijn gezicht/oor gegeven dat ik daar jarenlang last van heb gehad en ten slotte in 1977 geopereerd ben aan dat oor omdat er een gaatje in mijn trommelvlies zat. Hetgeen 1 week ziekenhuisopname betekende en daarna 3 weken niet kunnen werken. Maar al de sexuele vernederingen en zijn sadistische uitspattingen, stellen in verhouding weinig voor in vergelijking met die jarenlange geestelijke angsten. En bovenal ook nog eens om door je medeklasgenoten uitgemaakt te worden als “Het kindje van de broeder”. Alsof dat zo’n pretje was.

blijerheide trommelkorps2

Hartelijk dank voor dit verhaal over Crispinus. 
Graag zou ik bij deze gelegenheid een oproep willen doen, of er nog andere mensen zijn die door broeder Crispinus beschadigt werden!

 

20 gedachten over “Broeder Crispinus”

 1. Of, en dat als laatste want ik heb er door die brief en de wenkende perspectieven, nu toch wel zo’n lol in laat het dan dus maar ’n keer gebeuren: of zoals ik, uiteindelijk seksueel misbruikt om
  2 redenen:
  – ik inderdaad geloofde dat abortus moord was
  – ik door het ministerie van Onderwijs genoodzaakt was Frans te leren in een vakkenpakket !

  3 dus:

  Omdat mensen mensen zijn….
  🙂

  1. Ik waardeer je inbreng zeer.
   Zal dan maar eerst al jouw “aandachtspunten” door werken.
   Begint al goed.
   Jij zet een mooie lijn uit en ik kan nu al niet anders dan de handjes te laten wapperen.
   Jos

 2. Oh, enne uh, als je nog niet genoeg hebt om te gaan zitten glimmen
  stel je dan nog maar ’s een paar vragen over die Pancratius van jou/mij/ons Van Bleijerheide tot Heemstede, wat mijn (!!) Bosbeek werd en kinderen wiens ouders niet deugden, omdat die teveel geld hadden, of te weinig, of kinderen die politiek delinquent danwel gewoon gewoon stapelgek waren omdat zij zich niet direct onderwierpen 😉 🙂

  1. Crispina,
   Ik heb jouw advies opgevolgd en er nog eens alles op nageslagen.
   Opvalt daarbij:
   1- Dierbare briefwisseling met oudleerling van St. Joseph, Pater Piet Penning de Vries (foto, zie mijn site in map “St. Joseph Roermond”)
   2- De Uitgetikte 120 kenmerken van de persoonlijkheid van het kind.
   3- Richtlijnen voor de jeugdleiders.
   4- Het opzetten van de padvinderij in Roermond.
   5- Het regelen van de evacuatie van de jongens naar Friesland (zie foto’s in fotoalbum),

   Kortom:
   Mijn beeld van deze Broeder Pancratius blijft onverdroten zeer positief, naast het persoonlijke beeld van deze Broeder tijdens mijn verblijf in Bleijerheide.
   Jos

 3. Het goede nieuws evenwel, Jos, is dat je vooral je eigen bijdragen, of dat nu hier of op recent via mijn blog, deed niet moet onderschatten.
  Kijk maar even mee

  1 via
  http://crisipina.blogspot.nl/2013/04/archieven-jeugdzorg.html

  naar zowel dat kamerdebat en moties 4-4-2013 en de (gezamelijke) brief van VWS/Justitie en Veiligheid van gisteren en

  2 leg dat dan ’s naast jouw opmerking
  “In het Bleijerheide-archief bevinden zich ook een aantal persoonlijke notities van Pancratius over de jongens, die aldaar verbleven.
  Maar ook veel Padvinders foto’s van St. Servaes (NOSTALGIA) ”

  3 Knetter – of welke vorm jij daar daar dan ook aan moge geven – vervolgens zo’n minuut of 10 net als ik (wat langer deed 😉
  over wat daar besproken wordt bij

  ” Het “waar” is soms een beetje een puzzeltje ”

  (facultatief in geval je het wat grondig wenst aan te pakken:
  4 kijk ’s naar wat er op dat terrein al is onderzocht, uitgetest en modellen op zijn gebouwd bv. in de UK en Australië inmiddels ook al een paar jaar beginnend mee wordt gewerkt in Duitsland )

  5 Kijk nog ’s effe heel scheel naar zowel Mea Culpa als dat Klokk

  en ga

  6 Vervolgens langdurig ergens in de zon zitten

  en wordt – met mij – gelukkig van de perspectieven die er misschien met een beetje goede wil en wat hersens wel ’s gebouwd zouden kunnen worden !!

  Want daar ligt een giga kluif werk en daar ben ook jij met wat je kennelijk te bieden hebt – en dat heb je laten zien ook, en schijnbaar vindt je dat ook nog leuk ook en kun je dat – bij nodig!

  We hebben, ook in Nederland, een paar hele goede én hierop al járen gemotiveerde , mensen op dat terrein rondlopen, zeker uit ’t archiefwereldje. En die zijn hardnodig ook want gezien de opmerkingen hebben onze volksvertegenwoordigers toch een paar zaken niet helemaal goed door… (knetter, knetter, knetter )
  Maar naast die mensen gaan er vooral handenwappertjes nodig zijn.
  Zoals jij dus. Inclusief je ervaring die je de afgelopen jaren hebt opgedaan. Heel praktisch: veel te veel mensen hebben nog steeds geen flauw idee wat een archief uberhaupt zou kunnen zijn…

  En zolang je nu maar (net als ik overigens) ergens in de zon zitten en ’s gaat bedenken wat er hiermee allemaal mogelijk kan worden ….
  komt de volgende stap – het met een brede grijns wapperen wel.

  Of niet.
  Maar dan zonder dat beroerde:
  “En tekort geschoten? Ja !
  Maar ….

  veel plezier dus
  Daar hebben we tenslotte allemaal belang bij !

 4. Of je iemand te kort hebt gedaan, vraag je
  Dat antwoord zul je/kun je – net als ik – alleen zelf (moeten) vinden, Jos
  Misschien wil je daar een ervaring gebruiken die je (we) te weinig leest (lezen) die ik vorige week (weer ‘s) had. En we hebben het nu wel voortdurend over jeugdervaringen, maar we zijn geen van allen kinderen. Een toenemend deel van historische slachtoffers is groot- zelfs overgrootouder.

  Mijn zorg-afhankelijkheid was het overlijden van mijn moeder, in de roomse jaren 50 (mijn moeder komt uit een heel gelovig protestant nest en “stapte” over tbv het huwelijk) de afwezigheid van weduwnaarspensioen, de zorgafhankelijkheid resp. de dood van mijn vader kort daarop.
  Een gezin waar tgv. de oorlog is er een verdeling- en alles wat daarbij hoorde – tussen de oudsten (jongens) en de kleintjes (jongens en 1 meid). Zo de koude oorlog in. Ideale situatie voor de start van geschiedvervalsing. Van kerk, staat, familie, gezin Iedereen met de eigenbelangen van het moeten en willen overleven. Let wel: nog geen woord over residentieel geweld Laat staan seksueel misbruik of nonnen in de rkk kinderbescherming. De oudsten op dat moment in de leeftijd waarop ze nog steeds zorgafhankelijk zijn conform de latere Rechten van het Kind.
  De bijna volwassenen van die jaren waren andere kinderen dan de snotneusies waarvan ik nu alleen maar kan denken: blijf ik vredesnaam heel!

  Binnen die situatie en (on)macht (demonstraties) heb ik milimeter voor milimeter de realiteit, mijn realiteit moeten ontdekken. Da’s een verdomd eenzaam geitenpad door de Himalya, die je, we, als (bijna tot zelfs hoog) bejaarden en het bestaan van internet makkelijker kunt doen, niet alleen omdat het dat pad wat minder eenzaam maakt, maar ook omdat dat internet informatie biedt naast eigen belang en overlevingsnoodzaak leugens en gewauwel. En maatschappelijke (h) erkenning.
  Er bestaat zelfs een horror foto van

  Bij die realiteit horen nog een paar elementen.
  Het simpele bestaan van eindigheid van leven, dood -waar (beginnende tot hoog) bejaarden nu eenmaal altijd mee geconfronteerd worden
  Maar ook het feit dat geweld en misbruik ook betekent dat we (soms levenslang) allemaal mensen kennen die niet hebben overleefd, de ravijnen in zijn gedonderd of zijn gesprongen.
  Plus het gegeven dat stress, het gevolg van geweld, de kwaliteit van Leven en dus de duur ernstig aantast, zelfs je nageslacht, je genen verandert.

  Vorige week was ik weer ’s “tante”, heel langzaam aan begin ik iets met die rol te kunnen, en da’s maar goed ook. Niet alleen ik, maar ook de andere snotneusies van mijn ouders kregen kinderen. Met kinderen.
  De Truth en Reconciliation Canada hebben ze berekend dat het 7 generaties duurt….voordat de erfenis van het verleden is weggewerkt.
  Daar heb ik vreselijk de pest in, ben wat optimistischer. Er is op ons tenslotte geen genocide gepleegd. Ik heb een wedje lopen om een gouden bord met rijst bruine suiker en krenten over 5 generaties.
  Maar die wil ik best verliezen voor 4 generaties: ik lust geen rijst.

  Of jij iemand te kort hebt gedaan?
  Vind je antwoord maar, Jos.
  Net als wij allemaal. En wees een beetje voorzichtig met jeZelf.

  1. Crispina,
   Dank voor je gevoelig en openhartig verhaal.
   Draagt niet iedereen iets breekbaars in zich. (dank je)

   En tekort geschoten? Ja !
   Maar omwille van een meisje dat in 1949 op 4 jarige leeftijd haar moeder verloor en kort nadien een stiefmoeder kreeg van de ergste soort. (= geen sprookje)
   PS:
   Wandel met mijn vrouw regelmatig door de Kennemerduinen (NS-route) en stap bij station Santpoort-Noord uit.
   En sinds kort als ik weer noordwaarts richting Kerkhof loop, realiseer ik me dat in die omgeving een breekbaar klein meisje geleefd heeft, dat ook op jonge leeftijd ook haar moeder verloor.
   Jos

 5. En alweer Jos, wat W A L G E L I J K dat je die informatie kennelijk nu pas met de mensen van Mea Culpa deelt !

  Wordt het niet eens tijd eens bij slachtofferhulp om hulp te vragen zodat ook jij naar een peut toe kunt en je niet meer aangewezen hoeft te zijn op deze website om weer ’s klaar te kunnen komen?

  1. Crispina, alweer?
   Last van vrouwelijke inkonsekwentie ?
   (rustig blijven zitten aub, ik weet dat het gevoelig ligt).

   Maar, op jouw Blog heb je me liever niet.
   Op de site van Bert staat je mijn bijdrage niet aan. Wat wil je nou?

   En wat is er walgelijk aan mijn opmerking.
   Heb ik iemand te kort gedaan met het nu pas plaatsen ervan?

   Overigens, mijn relevante vraag dreigt ondergesneeuwd te worden door reacties op mijn terloopse opmerking.
   Groetjes,
   Jos

 6. Hallo mede-oudleerling,
  Beschik jij dan niet over voldoende steunbewijs ?

  Vreemd overigens dat,
  Br.Crispinus de enige broeder is, die niet in het Bleijerheide-register van de broeders vermeld staat.

   1. jawel hoor, ik heb nog een atletiekdiploma met zijn handtekening er op.

    1. Maf, hoe kan die dan niet in het Bleijerheide register staan? Had hij een strafblad (veroordeling)?

  1. Hallo Jos,

   Welk Bleijerheide register bedoel je??
   Het is moeilijk een antwoord te geven als je de vraagstelling niet begrijpt.

   1. Corrie, als ik je ergens mee kan helpen, dan mag jij me altijd bellen. Bert heeft mijn nummer.

    1. Jos,
     heb je telefoonnummer van Bert gekregen.
     Zal proberen je vanmiddag te bellen!!

Reacties zijn gesloten.