Sprookjes in de sneeuw

Pechory gebouw A SachaIn verband met de documentaire Fishing for Amber (wiens titel ik ga veranderen, en opnieuw editten) die ik deels heb gemaakt in Rusland, dan wel de schilderijen tentoonstelling van Amber de Lange geïnspireerd door componist Moessorgski, komen een aantal zaken merkwaardig naar voren in de strijd om de macht in de Oekraïense steden Kiev, Charkov, Lviv om maar een paar te noemen waar Lenin of van zijn sokkel wordt getrokken of juist beschermd wordt door aanhangers van het oude Sovjet systeem / denken. Tussen Europa en Rusland worden de Oekraïners verscheurd, IMF zwaait met hervormingscenten en Rusland, Gazprom had een duidelijk contract getekend met de vorige regering. Nu hadden wij in de ‘Fishing for Amber’ documentaire deze Olga's chapel machtserupties als een matrijs op de man-vrouw verhoudingen gelegd waar de ware revolutie zich onder de huid manifesteert tussen mannen (de helden) en de vrouwen (basaal / thuis). in Rusland als de Oekraïne voelt men zich sterk verwant met het orthodox geloof dat zelfs in gevangenschap node werd gemist door Nadeshka Tolokonikova, een van de leden van Pussy riot, die een icoon meenam…de Russische ziel zit diep, heel diep en laat zich niet beïnvloeden door westerse bling, bling IMF gepoch en zelfs Timosjenko’s vergeldingsneuroses om ook de oude politici ,waar zij ooit bij hoorde, naar de vergetelheid te verwijzen. ‘Vertrouw ze niet’ riep de mooie politica. Haar toespraak op de Maidan getuigde van SOVJET vocabulaire, de eeuwige helden en de samenhorigheid die zij in een diep verscheurd land, bij elkaar wil houden. Het klinkt een beetje als Cohen die Amsterdam, het land bij elkaar wil houden maar dit niet eens lukt binnen zijn eigen partij. Rusland, de ziel, de anti-westerse sentimenten (ik leer er veel van) want Rusland blijft bij zichzelf, uiteindelijk de Oekraïners ook, de historie verbind deze mensen of het nou vanuit een slecht of goed gevoel gebeurt, Poetin verwoordde het zo:

Tijdens een bezoek aan Kiev in juli 2013, hield Poetin een toespraak op een conferentie over “orthodox-Slavische waarden”. Hij pochte, “onze gemeenschappelijke voorouders”, dat de overname van het orthodoxe christendom een “optie voor de gehele Heilige Rus” zou hebben gemaakt. Hij verwees in de 17e eeuw naar de vereniging van de Oekraïne met Rusland….wie gelooft dat politieke hervormingen een land zal veranderen moet dieper in deze ziel gaan kijken…ook in de documentaire wordt de oude ziel springlevend in het nu wanneer wij bij Olga’s chapel de onderstroom in de ziel waarnemen, de wraak van Olga is nog altijd aanwezig maar daarover meer…de volgende keer!

Dan is het hoogtijd voor een Oekraïens lied om de Amerikaans / Engelse role models / muziek dictatorship een halt toe te roepen

http://www.youtube.com/watch?v=GASFz8JTOag