Problematiek seksueel geweld

pillen-hoofdMea Culpa wil graag van mensen horen hoe zij met verwerking trauma’s / problematiek seksueel geweld omgaan. Gisteren sprak ik in bedekte termen, doch in duidelijke taal, wat voor veel mensen de situatie is. Het verbaasd ons dat mensen in een situatie zijn terecht gekomen waarin ze na lange tijd braken met de zwijgcultuur, een heel traject (meldpunt) hebben doorlopen om uiteindelijk in de ‘hulpverlening’ de weg volledig kwijt te raken door het verwoestende werking van pillen op hun gemoed, ziel en seksualiteit.

Als voorbeeld noem ik Olanzapine, één van de vele medicijnen. Mijn vraag is hoe werkt dit met de specifieke problematiek van onze doelgroep? De farmaceutische industrie (hoort ook de arts bij) stampt dag in dag uit hele volksstammen vol met pillen. Ik reed laatst een man bijna aan op de fiets in Aken, hij keek niet uit en ik zag dat hij niet goed wist waar hij was, gedesoriënteerd. Dit soort mensen kom je steeds vaker tegen op straat of ziet ze ergens op een bankje wezenloos voor zich uit staren.

Olanzapine behoort tot de atypische antipsychotica. Het remt in de hersenen de effecten van natuurlijk voorkomende stoffen, voornamelijk van dopamine. Hierdoor verminderen psychosen en onrust.

Artsen schrijven het voor bij psychose, schizofrenie, manie, onrust, tics, posttraumatische stressstoornis en ernstige misselijkheid. 25medicijnen

Oorzaken
Psychosen kunnen in verschillende situaties optreden, bijvoorbeeld bij schizofrenie, depressiviteit, tijdens een manie bij manische depressiviteit, bij dementie, alcoholontwenning, extreme angst of bij vergiftigingen zoals van alcohol, drugs en sommige medicijnen. Het wordt in de laatste gevallen ook vaak een delirium genoemd. Een delirium duurt veel minder lang dan een psychose.

Werking
Olanzapine vermindert de verschijnselen van een van een psychose of delirium. Een tablet werkt binnen enkele uren. Een injectie binnen 3 kwartier. Eén dosis heeft ten minste 24 uur effect.

 De bijwerkingen 

  • Gewichtstoename, d
  • Droge mond,
  • Droge ogen 
  • Verstopping 
  • Plasproblemen
  • Sufheid, slaperigheid,
  • Afvlakking van het gevoelsleven, verlies van initiatief en activiteit, gevoel opgesloten te zitten en een gevoel van leegte.
  • Seksuele stoornissen, zoals minder zin in vrijen en moeilijker een erectie krijgen. Deze bijwerking kan ook optreden bij verhoging van de dosering.
  • Duizeligheid of zwart voor de ogen
  • Hartkloppingen, onregelmatige hartslag of langzamere hartslag. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Dit is vooral van belang voor mensen met hartfalen, u kunt meer last krijgen van uw aandoening. Raadpleeg uw arts als u last heeft van hartkloppingen.

De bijwerkingen gelden ook voor de medicijnen die ik gisteren genoemd heb, moeheid, moeheid en nog eens moe. Het zou beter zijn om mensen niet al slapende de dag door te laten komen.  Zeker moet er niet zomaar gestopt worden met medicatie, zeker niet zonder advies arts of na lange gebruikstijd. Maar de ‘mind-set’ -ik kan niet zonder mijn pillen- is de nieuwe heerser / doctrine, een onzichtbaar heerser die onze bloedvaten uitholt en bezet. Verboden dit en ten strengste verboden dat kregen we als kind dagelijks op ons bordje…dat we ingesnoerd, afgezonderd, ontzield werden, en nu: hoeveel mensen worden weer monddood gemaakt??

griepje 2Anita schreef me ‘ik ben ik niet meer. Waar is de echte Anita gebleven?’