De kerk bestaat…seks met kinderen vergaat

bisschop rentAartsbisschop Carlson zegt dat hij niet wist dat seks hebben met kinderen crimineel was.
De aartsbisschop uit St. Louis is verwikkeld in een seksueel misbruik schandaal. Hij getuigde dat hij niet wist, in de jaren 1980, dat het illegaal was voor priesters om seks met kinderen te hebben???

Nu zijn er mensen die dit geloven? Dat hij en al die priesters wereldwijd hun machtspositie hebben kunnen botvieren. Dit is onze ervaring: het gold voor meer priesters, broeders, nonnen zij konden ongestoord hun gang gaan met medeweten van oversten en bisschoppen, kon men crimineel gedrag vertonen dat buiten in de maatschappij verboden was. Wereldvreemd of juist goddelijk acceptatie van het eigen vertier.
“Ik weet niet zeker of ik wist dat het een misdaad is of niet,” reageerde Carlson vertwijfeld. “Ik heb vandaag begrepen dat het een misdaad is.”
Toen hem werd gevraagd wanneer hij voor het eerst besefte dat het een misdaad is voor een volwassene – inclusief priesters – om seks te hebben met een kind, Carlson, 69, schudde zijn hoofd.
Ik weet het niet meer,” verklaarde hij.
kerk en staat 3Advocaat Jeff Anderson, die opkomt voor misbruik slachtoffers, toonde met vrijgegeven documenten aan dat Carlson al in 1984 bewust was van de ernst van kindermishandeling-beschuldigingen. Hij schreef aan de toenmalige aartsbisschop John Roach dat de ouders van een van de vermeende slachtoffers van plan was om naar de politie te gaan.
Rol van Carlson op het moment was om misbruik beweringen te onderzoeken. Hij gaf in zijn verklaring dat hij nooit persoonlijk naar de politie ging, zelfs wanneer een geestelijke toegaf dat hij ongewenst gedrag had gepleegd (seks met kinderen).
In de verklaring van vorige maand, Carlson antwoordde 193 maal dat hij niet herinneren-misbruik gerelateerde gesprekken uit de jaren 1980 tot medio 1990.
Anderson was in het bezit van een rapport van een eerdere depositie in 1987, waarbij inmiddels overleden bisschop Loras Watters zei hij adviseerde Carlson te antwoorden: “Ik kan me niet herinneren” als hij ondervraagd werd in de rechtbank.

zwartboek pocketuitgaveIn tegenstelling tot de hoorzittingen van oud-rechters / andere deskundigen die slachtoffers hoorden moesten wij ons alles herinneren, tot in detail, de haarsnit van de pater of de montuur van zijn bril dan wel zijn misvormde kop. Hoe zijn handjes loos gingen, zijn kunstje toepaste en zijn hiernamaals vraagjes op je losliet. Het bewust ontlopen van straf en achterhouden van informatie over criminele activiteiten en dan beweren op advies dat ‘hij het zich niet kon herinneren’, hebben wij gelukkig niet gezwegen over wat wij ons konden herinneren. Doei!