Adopties en Afstand baby’s are back

in 2019

Adoptieouders en hun geadopteerde kinderen voelen zich sterk betrokken bij het aangekondigde onderzoek naar illegale adopties in de vorige eeuw. Ze willen dat de onderste steen boven komt. De belangenorganisaties zijn het over één ding eens: de rol van de Nederlandse overheid bij illegale adopties zou zo breed mogelijk moeten worden onderzocht.

Meneer Dekker zoekt nog wat slaapzakken

Maar eerst….een onderzoek commissie dus 2019 gaan we iets meer horen tenminste…. de afstandsbaby’s hebben we al naar voren gebracht in 2012 maar kamer, OM en media hebben besloten dat wij geen organisatie zijn, die teveel in het nieuws mogen, vanwege onze ‘radicale’ houding.

Het onderzoek vloeit voort uit de zaak van Patrick Noordoven, die in 1980 als baby illegaal werd gesmokkeld uit Brazilië. Door zijn verzoek om meer informatie stuitte het ministerie op tientallen zaken van kindersmokkel waarbij ambtenaren actief betrokken zouden zijn geweest.

Den Haag laat het geld onder elkaar rollen met geen oog voor de geadopteerden.

Volgens hem “raakt het gezinnen diep” dat adoptieouders steeds vaker erop worden aangekeken dat ze een kind geadopteerd hebben. Hij hoopt dat grondig onderzoek voor eens en altijd duidelijk maakt wat er wel en niet goed is gegaan. “Ook moeten we toetsen of de huidige wetten en verdragen voorkomen dat dat nog eens kan gebeuren.”

Kenniscentrum

“We merken dat er onder geadopteerden een enorme behoefte is om meer te weten over de rol van de Nederlandse overheid bij illegale adopties”, stelt Hans van Hooff van het Fiom, het Nederlandse kenniscentrum dat jaarlijks honderden geadopteerden ondersteunt bij hun zoektocht naar biologische verwanten. De onderzoeksopdracht is nog niet bekend, maar het onderzoek lijkt zich vooral te richten op ambtenaren die actief meewerkten of een oogje dichtknepen in vijf verschillende landen.

Van Hooff hoopt dat het onderzoek breder wordt: “In hoeverre was Nederland een goede toezichthouder? Hebben ze actief gecontroleerd bij bemiddelingsorganisaties waar zaken fouten zijn gegaan?” Hij wil dat ook andere landen worden meegenomen in de opzet. Praat tevens eens met de kerk, die hebben genoeg kennis en geld verdient aan ‘eigen kweek’ adopties…de afstandsbaby’s.