Aftappen en de kerkklokkenluiders

aftappen

Duitse opsporingsdiensten tappen internetverkeer van het internetknooppunt DE-CIX af.

De VS tapt op grote schaal internetcommunicaties af via het programma PRISM van inlichtingendienst NSA.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een onderzoek naar de rol van de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD in het PRISM-schandaal, de afluisteraffaire die het gevolg was van de onthullingen van Edward Snowden.

De Amerikaanse geheime dienst NSA monitort elke maand gemiddeld een half miljard telefoontjes, e-mails en sms’jes in Duitsland. 

De Franse geheime inlichtingendienst houdt telefoongespekken, e-mails en activiteiten op sociale media van verschillende landen in de gaten

Nederlandse gemeenten zijn een geliefd doelwit van buitenlandse geheime diensten. Dat zegt de tweede man van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in een interview met het blad Binnenlands Bestuur.

Plaatsvervangend hoofd Marc Kuipers zegt dat met name diensten uit Rusland, China en Iran interesse hebben in gemeentedossiers. Zo azen de spionnen op gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie, bijvoorbeeld om een valse identiteit te creëren.

Elke nacht stuurt John Knieriem de privégegevens van zijn klanten naar justitie. Duizenden namen, adressen, woonplaatsen, telefoonnummers, e-mailaccounts en IP-nummers. Dat is hij verplicht volgens de wet – álle Nederlandse internetondernemers en telefoniebedrijven doen dat.

Wat er precies mee gebeurt? ‘Ik heb geen idee.’ Maar hij weet wel dat de verzamelde data 2,3 miljoen keer per jaar worden geraadpleegd door overheidsdiensten. ‘Zelfs een boswachter kan erbij, als hij een cursus tot buitengewoon opsporingsambtenaar heeft gevolgd. De meeste mensen hebben geen idee wat er in Nederland allemaal mogelijk is.’

(MCU commentaar): U denkt dat u niet wordt afgetapt? Wij niet, de kerkklokkenluiders?