Arab

Ramon-fiets.png
Ramon, op fietsje door park (met noodgang)

Gisteren liep ik al telefonerend met mijn zoon Ramon door het park, langs schurende ezels en chagrijnige bokjes die het gedrag van oude sikje soortgenoten met plezier kopiëren. In de verte hoorde ik muziek, en zag mensen in een grote cirkel staan, handen, armen op hun schouders, dansten zij de Hora, en ging gelijk informeren daar ik het niet zeker wist of het ook wel de hora ‘horon’ voorstelde?  Van de groep vrouwen die in meerderheid aan tafel zaten en toekeken hoe het feest verliep wees men naar de enige man die kenbaar maakte geen Nederlands te praten. Ik vroeg “maybe English?” De man klemde een klein schepje lucht tussen zijn duim en wijsvinger: ‘a little’!lucht tussen duim en wijsvinger

“Uh, parlez vous Francais”. “Non”! Deutsch? “Only Arab”, sprak de man vriendelijk. Het enige woord Arabisch dat ik kende heb ik uitgesproken waarmee ik de hele tafel op mijn hand kreeg. Gelukkig schoof een jong meisje aan tafel en zij zou kunnen vertalen, werd mij non-verbaal duidelijk gemaakt.

“Spreek jij Nederlands? Mooi! Wat is dit voor feest”, vroeg ik haar. Het meisje keek eerst naar haar moeder, vader hoe zij zou antwoorden. Ik dacht: ‘oh jee die heeft mij niet begrepen dus ik riep ‘party’! “Oh geen, party”, dat is een westers begrip, losbandig, Motown, de Jackson 5, dirty Diana, Wilson Picket en zijn land of thousand dances, wordt geassocieerd met luide popmuziek, drugs en een ander, westers genoegen: alcohol.

“Nee, geen party” antwoordde het meisje “islamitisch”. Het woord ‘islamitisch werd op de helft in tweeën geslikt, net niet volledig uitgesproken, de klank verdween achter haar jeugdige mondhoeken en boog daarbij lichtelijk haar hoofd.

suiker“Okay”, zei ik beleefd “islamitisch feest”, wilde nog vragen welk feest want het kon ‘het suikerfeest’ niet zijn, inmiddels afgesloten of ‘de nacht van de wonderen’ want het was immers namiddag 16 uur, volop licht en een warme zonnewind maakte de sfeer zeer aangenaam. Toen ik rondkeek zag ik tot mijn verbazing dat ik de enige autochtoon aanwezig, hoewel ik dit woord ‘autochtoon’ haat want voel ik me wel thuis in een stad waar je dertig jaar woont en met de nek wordt aangekeken omdat je niet bij een of ander clubje aansluit’. Nee, ik ben geen autochtoon, ik loop, leef, adem, ben hier, net als deze mensen op deze aardplek.

Er liep nog een lokale camera man of van de stadsomroep TV Maastricht of het ander Christelijk huichel bolwerk L 1, zij laten graag mensen aan het woord die niets te vertellen hebben of promoten eigen personeel wanneer die opera’s, boeken of andere muzikale wonderen verrichten maar deze voorzitter / woordvoerder Mea Culpa United wordt lekker breed geboycot, je moet ook niet doorzeuren over misbruik / geweld op internaten of een plaatselijke meneer pastoor aanpakken, de persvrijheid bepalen zij. De vrije pers man liep me voorbij, ‘oh nee jou ga ik niks vragen want jij gaat natuurlijk vertellen waar zijn die multi-culturele Nederlanders of beter Maastrichtenaren want ach ieder groepje mag hier haar feestje in alle beslotenheid vieren van Inkom studenten tot rondleidingen door de stad die verhalen over waar de kloostermuren ophouden maar wat zich erachter heeft afgespeeld, wordt met geen woord over gerept. Maastricht een historische stad.

no war SyrieEn dan als ideologisch sluitstuk, de brandende kwestie nu…de hoofdzakelijk islamistische vluchten stroom naar het westen, naar dirty Diana, naar de imitators van één van 5 Jacksons, naar ons veilige Europa waar men de Griekse kwestie nauwelijks aan kan en de grote banken kunnen verdienen aan de schulden die zij weloverwogen hebben gecreëerd, de hele muntorde dictatuur, dat zij ons willen laten geloven dat we nog meer Actions en Ikea’s nodig hebben, dat onze bankstellen verslijten van het geschuif en gezap naar strontvervelende ellende over al die rennende rukker ego’s die zelf de hele tijd in beeld willen, dan komt er een moment om op te staan, weg van die bank en een oproep naar al die stemmers op politici die geen problemen oplossen, de Bushes, Blairs, Balkeneinde’s die de hele Arab op drift hebben gekregen met hun oliedomme politiek, honderduizenden doden en geen Internationaal gerechtshof die deze lieden ter verantwoording roept….of spreekt u met een beetje lucht tussen uw duim en wijsvinger?