Betere babys

We kunnen een betere klasse van baby’s bieden met een goede achtergrond ‘, dit stond in 1961 in een brief van nonnen aan adoptie ouders’.

‘Ze adopteerden me met een instructie boek’, zegt mevrouw Lawlor

Door Alison O’reilly

Een vrouw die de waarheid over hoe nonnen in Ierland van de late jaren 1950 de kinderen behandelden en toevertrouwden aan hun zorg weet geadopteerde Mary Lawlor, en werd uitgevoerd door de nonnen bij Sean Ross Abbey, Co. Tipperary adopte.

‘Ze adopteerden me met een instructie boek’, zegt mevrouw Lawlor’!
Brieven die ze verkregen uit haar dossier adoptie-ouders beschrijven in detail hoe ze door de nonnen werd weggeven werpt licht op de werkwijze en hun katholieke houding ten opzichte van armere kinderen van alleenstaande moeders.

Zonder vertaling staat er:

The nuns cautioned the prospective parents not to pick a child of the ‘wrong class’, and to take a young child as ‘the better class girl has to leave here quickly so as not to be detected in her sorrow’.
(vertaald: De nonnen waarschuwden de toekomstige ouder een kind van de ‘verkeerde class’ niet op te halen, en een jong kind als de betere klasse meisje moest hier snel vertrekken om niet in haar verdriet te detecteren.

In een brief van 26 juli 1961 naar de adoptieouder van Mary Lawlor, de zuster van de lading in Roscrea instelling luidt als volgt:
Mary Lawlor werd als een baby in de jaren rond 1960 geadopteerd.

wegdoe baby

‘We hadden een geweldige verwijzing van uw priester, en wij denken dat u een kindje van meer dan zes maanden zou moeten willen … de baby zal opgroeien net zoals u uw eigen kind zou willen groot brengen en een kind van twee jaar is te lang in een instelling met gemakkelijke manieren (too long in an institution to fall easy into your ways). We-hebben een heel mooi meisje Mary Margaret, die een goede achtergrond en zeer intelligent is’, schreef de non.