Blauwe loper richting Corona

Waarheen!

Honderd woningen in de wijk Blauwdorp, Maastricht kregen afgelopen Vrijdag te horen dat de sloper er aan komt en dat betreffende bewoners, eind augustus de biezen moeten hebben gepakt want…de sloper komt eraan.

Al tijden wordt de loftrompet gestoken, zeg maar rustig   propaganda gemaakt door woning corporatie Servatius, gemeente Maastricht om de wijk Blauwdorp een groener en kindvriendelijker gezicht te geven. Mooi allemaal maar het voelt allemaal een beetje armetierig nu we midden in een wereldwijde recessie en pandemie zitten met 165.000 doden wereldwijd (Amerika passeerde gisteravond de grens van 40.000 doden) wilt Servatius deze mensen de straat opsturen, naakt, zonder mondkapje of andere goede testen voorradig, mag je je overgeven aan deze onbekende en ongeziene vijand?

Zijn de data in Maastricht bekend over het aantal besmettingen of doden? Maastricht heeft een communicatie probleem maar het wordt pas wakker door een ramp voor de deur en zelfs dan is het selectief in haar communicatie, een beetje contactgestoord want een foldertje viel in de bus…Vragen over Corona….wij helpen.

Buiten de maatregelen van de regering begint Servatius zijn eigen planning al uit te voeren. Empathisch? Gevoel voor maatschappelijke verhoudingen lijkt men kwijt. Kennis over het virus heeft men niet al zou het van persoonlijke bewustwording getuigen te erkennen, dat het Corona virus geen vaste identiteit heeft. Is niet bekend bij de buren of aan de andere kant van de wereld. Het is overal en negens. Corona klopt niet aan, het komt binnen.

De deskundigen waarschuwen ‘we hebben het beest onder controle (flatten the curve) maar ‘we did not kill the beast’, als je tenminste af en toe naar CNN kijkt.

Het beest is onder ‘controle’ maar het beest is nog niet dood. We zijn er nog niet, begrijpelijk dat bedrijven staan te springen om de economie weer op gang te helpen maar om de mens blijvend tentoon te stellen aan een ongrijpbaar gevaar waar nog geen medicijn voorhanden is, quarantaine maatregelingen ten spijt, lopen deze bewoners in een giftige fuik.

Waar verpleeghuizen roepen om de bezoekregeling nog niet te versoepelen gaat een brief van Servatius naar de Blauwdorp bewoners, wegwezen en zorg dat je tuin en berging ook netjes opgeruimd is. De timing is ook navrant want het lijkt zich te richten op de Tour de France, hoewel of die doorgaat is ook niet zeker…..niks is meer zeker.

Is dat het enige probleem, is Servatius nog wel in staat om de wereld te begrijpen want als zij op deze manier een signaal afgeven, gaan andere bedrijven ook overstag, zonder de vereiste beperkingen, de 1,5 meter economie, te garanderen. Het hek is van de dam met deze brief, huuropzegging in tijden van woningnood zeggen ‘de Blauwe loper’ bedenkers…Corona wacht op u…op de hoek van de straat.

Een opgefokte en panisch angst voor een Covid 19 recessie, ligt ten grondslag aan deze manier van denken / handelen. We komen in de toekomst meer met dit soort keuzes in aanraking: keuzes tussen economie en veiligheid, tussen overconsumptie, vleesproductie of  een ecologische voetafdruk, en verantwoord omgaan met de natuur (daar hoort de mens ook bij).