Brandhout

In KRO Brandpunt noemt Van Hout broeder Augustinus een uitermate betrouwbare bron. ”Ik geloofde hem meteen voor 100 procent. Hij heeft het mij toch nog willen vertellen, omdat ik zijn patiënten overnam. Hij wilde het zelf ook kwijt, hij kon er nergens mee naar toe.” De oud-hoofdverpleegkundige zegt dat hij het verhaal destijds aan diverse autoriteiten heeft gemeld. Volgens het Openbaar Ministerie in Roermond is Van Hout in het onderzoek niet bekend.

Zie blog gisteren, niemand had de neiging om te praten of om aangifte te doen. De oud-directeur was stomverbaasd dat van Hout hem noemde bij melding doodsoorzaak 20 patienten. Bij het OM heeft zich geen van Hout gemeld, echter bij ons wordt zijn verhaal bevestigd.

Dan de goudeerlijke broeder Augustinus. Ook hij zweeg, durfde dit niet of kon het niet. Typeert dit de Roomse gesel en de gesloten cultuur bij de RK kerk waar wij als kinderen mee opgevoed werden. Natuurlijk dhr Deetman onderzoekt het seksueel misbruik, maar hoe hard ik ook geschreeuwd heb in het begin om fysiek, psychisch geweld ook bij onderzoek te betrekken, het mocht niet baten. Hoe harder we proberen, hoe meer mensen zich de oude angst voor het instituut de kerk laten aanleunen.

Het OM heeft inmiddels in het onderzoek in beeld welke broeders wanneer en op welke afdeling hebben gewerkt. Maar wij hebben het beeld dat niet ALLEEN de broeders en zusters stront op hun oogkleppen en hoofdkappen hadden ook…kinderbescherming, directeuren, inspecteuren, doctors, bisschoppen, en ga zo maar door. De kleine broeders en zusters van Joep / Anna allen zwegen, ook de goudeerlijke broeder, maar wisten van elkaar dat het goed fout zat.

Oh ja zo was het ook met de 18 broeders in Bleijerheide…nee, ze hebben nooit iets gezien!