Creatief in the box

Creatieve mensen hebben een grotere kans op geestesstoornissen als schizofrenie en bipolaire stoornis.

box fragielIk zou zeggen: ‘Hoi’!
DE zoveelste poging om mensen te stigmatiseren, te downgraden met een psychiatrische aandoening of andere verzinsels van de geest- wetenschappers, die zo langzamerhand zichzelf eens wat beter moeten onderzoeken. Het opplakken, statistische onzin stempel van een overgeorganiseerde, afgetapte maatschappij duwt ons allemaal in the box. Je bent pas iemand als je in het plaatje past. Houvast van een arme wetenschap die de gestroomlijnde mens opvoeren als gezond en ideaal. De nette, brave, keurige consument als nummers opgesloten in een box met het etiket ‘normaal’.

Om creatief te zijn, moet je anders denken,” zegt neuroloog Kari Stefansson, die de gegevens van 86.000 mensen in IJsland onderzocht. “Mensen die iets nieuws creëren overbruggen soms de stap tussen gezond verstand en waanzin”.

Misvatting numero 1: je MOET niet anders denken, doe je dat wel dan is er een mogelijkheid dat je vastloopt maar je zult merken dat het plastisch overkomt, geforceerd ‘als je anders moet denken’. 

Ook iets ‘nieuws creëren’ is een misvatting onder al die creatief loze types die denken dat je hersens de grens tussen gezond verstand en waanzin gevaarlijk aan elkaar haken. Echtbrein creatiefer gezond verstand is een overgewaardeerde rommelton wanneer je steeds maar enkele hersencellen gebruikt en jou mogelijkheden als mens, als denkend en voelend mens, bevriest.

Slaap zacht, creatievelingen met veel waanzinnige dromen en ideeën in, rond en over ons onmetelijk brein.