Dag vakantie…hallo Kerkstaat

Bert gitaar hofjeZo de vakantie zit er een beetje op, dat wil zeggen, tussen de vrije, muzikale uren heb ik toch wel wat uurtjes besteed aan MCU. Gisteren kreeg ik een pinnige brief van een meneer die reageerde op een artikel in het dagblad TROUW ( 18 augustus 2015 ) in de rubriek OPINIE ( blz. 15 ) een artikel van Gerard Zuidberg, met daarbij een foto van mij en kardinaal Wim Eijk, getiteld : “Wie zonder zonde is werpe de eerste steen“. Het is schandalig……etc etc.

Nu ben ik me geenszins bewust welke foto, en op welke manier ik in verband wordt gebracht met het artikel of hoe je door de media gemanipuleerd wordt, mensen tegen je worden opgestookt en hoe dit tot op de dag van vandaag doorgaat, daar alle signalen erop wijzen dat kerklieden (zie artikel Guido Klabbers gisteren) bezig zijn met een revanchistische update over de historie. Nou dan heb ik een tip voor u volg de dramaserie ‘Love Child‘, gisteren deel 1) op NPO 2. Een opzienbarende achtdelige serie over de afstandsbaby’s in het midden van de jaren zestig dat zich afspeelt in Sidney, Australië.

Nee, ik ben nog niet klaar met ‘de kerk’, er vind op een ongelofelijke manier genoegdoening  plaats maar dan in tegenovergestelde richting: de slachtoffers, richting de laat ingediende klachten, de ‘zwakkere’ schakels, mensen die zich niet alles volledig herinneren, vol twijfels zitten omdat de vieze smaak in hun mond duizend maal is weggespoeld, en….doorgeslikt. Dit proces draagt niet bij aan hun gezondheid, laat staan erkenning.

De hogere kaders weten inmiddels wel na het Deetman rapport dat ergens in een la ligt, wat zich allemaal heeft afgespeeld op die slaapzalen, schoolpleinen. Zij hebben niks gedaan, gezien en zijn onthouden van zulke ‘mindere’ lagere gevoelens maar de arme broedertjes en nonnen waren wel eens ongeduldig en lieten duivelse gedragingen toe! Een herkansing dient zich aan nu de media geen spectaculaire seks verhalen meer kunnen opdissen, het heeft even geduurd maar het good old boys netwerk heeft zich hersteld. vrije-pers

De vrije pers informeert niet meer bij de lotgenoten organisaties, of laten we zeggen, sporadisch. Sommige zijn ook een beetje saai geworden, vervallen in herhaling, en ja wat wil je, deze geschiedenis zal nog lang door blijven doortrillen want het is voor het eerst dat de kerkstaat in uiterste wanhoop heeft moeten erkennen dat de eerste steen door de kerk zelf is geworpen. Bij het verzoek van bovengenoemde briefschrijver vraagt deze wanneer een zekere pater S misbruik heeft gepleegd, en op elke internaten / parochies, zullen wij dan ook aan voldoen, en ja in ons historisch archief zitten klachten over deze pater S.

Dan schrijft deze meneer nog:

‘Jonge onschuldige kinderen die misbruikt zijn verdienen bescherming tegen deze misdaden. Als e.e.a. geheim wordt gehouden binnen een congregatie of belangengroep is dit moreel zeer verwerpelijk en jegens een zeer jong onschuldig slachtoffer ethisch onaanvaardbaar. De belangen van de dader(s), vaak ook nog recidivist, zijn hier absoluut ondergeschikt aan die van voornoemde slachtoffertjes. De dader(s) hebben de keuze gemaakt tot het seksuele misdrijf, de onschuldige kinderen werden vaak gechanteerd en hadden daardoor alles maar te slikken (ook letterlijk bij verplichte orale sex etc.) Hopelijk wil Gerard Zuidberg, emeritus pastor en vertrouwenspersoon voor collega’s die misbruik hebben gepleegd, zijn artikel enigzins nuanceren. “Sie haben es damals absolut gewusst !” Dit artikel is dan ook een slag in het gezicht van alle duizenden slachoffers binnen de verschillende kerken gemaakt’.

Hopelijk heeft u het artikel in TROUW ook gelezen. Dit artikel vraagt om een reactie van Mea Culpa . Ik ben zeer benieuwd naar uw reactie hierop. Ik hoor het wel van u.