De medeplichtigheidsmachine

Bij het lezen van een artikel viel mijn oog op het woord ‘medeplichtigheidsmachine’, dat zou slaan op de omgeving waar misbruik plaatsvind en niemand zijn mond open doet. De RKK internaten, als ervaringsdeskundigen, mogen we ons roeren in deze ‘medeplichtigheidsmachine’, discussie want het was bij veel meer mensen bekend dat kinderen werden misbruikt…..all around the globe!
.
Te beginnen in the USA want als het daar gebeurd wordt het hier sneller (h)erkend. Lena Dunham heeft het campagneteam van Hillary Clinton in 2016 ingelicht over de wandaden van filmproducent Harvey Weinstein. Het begin van de #metoo campagne dat zo tegen de kerst langzaam inzakt vertelt Girls bedenker Dunham tegen The New York Times over wat de krant de ‘medeplichtigheidsmachine’ van de gevallen filmproducent noemt.

De Girls-bedenker zegt dat ze twee hooggeplaatste communicatiemedewerkers van Clinton in 2016 vertelde: “Ik wil jullie laten weten dat Weinstein een verkrachter is, en dat gaat op een gegeven moment uitkomen. Ik vind het een slecht idee dat hij geld inzamelt en betrokken is bij de campagne want het is een publiek geheim in Hollywood dat hij in de fout is gegaan met seksueel misbruik.”

Tijdens het maken van de documentaire ‘Tussen Kathmandu en Bleijerheide’, vertelde mijn moeder over het internaat waar ik onder andere gezeten heb, ‘er bekend om stond’ (om het misbruik). Dat hoorde ze van een buurvrouw. Uit de mond van een maatschappelijk werker kwam een soortgelijke reactie want hun vader dreigde met dit vreselijke internaat waar kinderen misbruikt werden. Recentelijk kreeg ik nog steun van Ria, ook in haar gezin werd gedreigd met een ander internaat, de lieftallige zustertjes Franciscanessen te Bunde.

Valt allemaal onder ‘de medeplichtigheidsmachine’!

Die machine moet op volle toeren hebben gedraaid…OM wist ook van het seksueel misbruik maar deed niets.

De medeplichtigheidsmachine!