De pen is de stem van het zwijgen

penIk kwam bij het nalezen van allerlei dossiers (internaat de la Salle) allerlei correspondentie tegen voor iemand uit de jeugdzorg. Hij was op zoek naar lotgenoten, en wij MCU helpen waar we kunnen.

De La Salle, geseponeerde klachten, erkende klachten en verzwegen klachten betreffende fraters / broeders die geweld, misbruik pleegden en ermee wegkwamen omdat tijdens een gesprek de beschuldigde priester terug gefloten werd door zijn overste ‘jij hebt niets te willen’!

Opmerkelijke uitspraak ‘je hebt niets te willen’ omdat daar de oorzaak ligt van het misbruik, deze mensen zijn geknakt, gebroken in de wil, met een absolute zelfverloochening het leven in gestapt, en trouw en onderwerping aan de orde / congregatie beloofd. Gisteren sprak ik vrouw die deze internaatsellende allemaal niet heeft meegemaakt doch een zeer katholieke opvoeding heeft genoten en nog steeds zegt last te hebben van wilsbekwaamheid over haar eigen beslissingen. ‘Het zit zo diep, ik krijg het er maar niet uit geramd’.

Dan wil ik jullie nogmaals wijzen op de schitterende drama serie ‘Love Child’, deel drie alweer, maandag vervolgt de serie over de gedwongen adopties in Love ChildAustralië. Lekker ver weg…maar het gebeurde hier ook!