De vergeten slachtoffers

De commissie-Samson ontvangt veel meldingen van seksueel misbruik of geweld die buiten de onderzoeksopdracht van de commissie vallen.

Het gaat om ongeveer een op de drie meldingen. Dat meldt de commissie in een openbaar bericht. De commissie onder leiding van voormalig procureur-generaal Rieke Samson onderzoekt het misbruik van minderjarigen die door de overheid in instellingen of pleeggezinnen zijn geplaatst. Dat doet ze in navolging van de commissie-Deetman, die het misbruik binnen de katholieke kerk onderzocht.

Misstanden

De commissie-Samson stelt dat er kennelijk ook in andere sectoren misstanden zijn die mensen onder de aandacht willen brengen. Daarom analyseert de commissie ook deze zaken. In het eindrapport, dat in oktober wordt verwacht, geeft de commissie meer gedetailleerde informatie.

REACTIE MCU

Dat de onthullingen seksueel misbruik RKK in 2010 hebben  geleid tot een grotere erkenning van een veel wijder probleem, mag duidelijk zijn. Het is daarom interessant hoe de cie Samson dit vanuit de details weet te herinterpreteren als zijnde ’ter zake doende’.

De Deetmannen onderzochten niet het geweld, noch de ellende in de psychiatrische instellingen gerund door mede-Christenen. Zij vermelden zijdelings de geweldsincidenten, het opsluiten van kinderen maar het werd niet meegenomen, onderzocht. Zij betalen daar ook geen cent voor, de waarheid interesseert dan ook niemand in de RKK. Zij doen zich steeds beter voor als ze zijn…neem nou die afstandsbaby’s dat is toch een voorbeeld van ‘bij ons gebeurt dat niet’, wij kennen geen zwangere tienermeisjes, we nemen ze het ook niet kwalijk maar ze moeten wel hun kop houden’!

Het is of we de maatschappij steeds vanuit een ander minutieus perspectief bezien, vanuit de ooghoeken van 1 discipline en de causale verbanden weglaten, nu is dat doorbroken door mensen zelf, omdat mensen blijkbaar niet met hun klacht ergens terecht kunnen of….zij vinden geen bevrediging in de huidige hulp, in het geïsoleerde getuigen bij de instanties die geen voelarm naar buiten hebben. Onder de aandacht brengen, dat is blijkbaar aan de orde na de RKK onthullingen in die zin hebben we (internationaal) goed werk verricht. Doch de grootste frustratie zal nog tot de laatste laag bewustzijn doordringen, straks wanneer de gordijnen zich sluiten, kijkt men naar een leeg doek…10.000-20.000 slachtoffers en niemand is aangeklaagd. Ra ra hoe kan dat!

One thought to “De vergeten slachtoffers”

 1. Dat doet ze in navolging van de commissie-Deetman, die het misbruik binnen de katholieke kerk onderzocht, schrijf je

  Wordt het niet eens tijd dat die woordgebruik wordt aan gepast?
  17 december 2011 liet Deetman op de bijeenkomst Utrecht weten dat er tbv. meisjes/vrouwen apart onderzoek gedaan zou moeten worden.

  Die vielen buiten zijn (zelf geformuleerde) onderzoeksopdracht.
  Hij heeft dus niet het misbruik binnen de katholieke kerk onderzocht.
  Dat is slechts een fabeltje gebleken, meer dan tijd dus om woordkeuzes daarop aan te passen.

Reacties zijn gesloten.