de VPJ

De vergeten protesten in Landgraaf (Ubach over Worms) 1969-1970

In de zomer van 1969 organiseerden wij (VPJ, vrije, progressieve jongeren een actie tegen een granaat fabriek in ons dorp Ubach over Worms) zich wilde vestigen. Al snel viel ons veel publiciteit ten deel en op 7 Oktober 1969 zou een raadsbesluit genomen worden over deze fabriek, die wapens voor de oorlog in Vietnam wilde gaan produceren.

Voor aanvang van dit raadsbesluit melden zich veel vredes-activisten én twee onbekende, keurige medestanders in ons actie-centrum. Ze deden zich sympathiek voor en riepen uitdagende, progressieve slogans, toen ze opeens weg moesten. Na een kwartier kwamen ze opgewonden, buiten adem terug en begonnen meteen tegen de vele verzamelde actie-voerders te roepen dat ‘de raadsvergadering niet doorging, gecanceld was en iedereen naar huis kon’!!!

Wij riepen meteen dat dit niet zeker was en even gecheckt moest worden want, niet zij maar wij, hadden deze actie de afgelopen maanden gevoerd. Ons actie-centrum lag een paar honderd meter verwijderd van het gemeentehuis waar de desbetreffende raadsvergadering zou plaatsvinden. Ik woonde in het actie-centrum en al snel bleek dit fake-news te zijn, ‘catfished’ zonder smartphone en zonder FB want de toenmalige BVD (Aivd / nu tal van Cambridge Analyses) wilde de actie in de kiem breken zodat later in de pers geen massale opkomst te zien was van luid protesterende jongeren. Bovendien de raadsvergadering bleek wel degelijk door te gaan.

Gelukkig bleven de meeste actie-voerders maar kan me herinneren dat een enkeling (langharig werk schuw tuig), gehoor gaven aan dit BVD catfish gedrag, op hun fiets sprongen en weg waren. We hadden maanden campagne gevoerd en zowel de nationale als internationale pers gehaald. De actie was dermate succesvol dat er nog genoeg mensen over waren en zelfs ’s avonds het 8 U journaal haalden (en dat in Limburg en niet in de Randstad)

Nu zouden we, mochten mijn voormalige strijdmakkers Wim Linssen en Paul van Loo nog leven, met dezelfde argusogen naar de shooting in Parkland, Florida hebben gekeken en….uiteraard solidair met de nieuwe generatie protest beweging, blijf ik onder een militair industrieel complex Google sleepnetje liggen. Gevaar voor kerk en samenleving?