Dividendstrippers

Groepen van bankiers, handelaren en pensioenfondsen hebben ten onrechte minstens 55,2 miljard euro uit Europese staatskassen ontvangen, blijkt uit onderzoek van het internationale journalistieke samenwerkingsproject The CumEX-Files. Ook bij de Nederlandse Belastingdienst werd jarenlang gefraudeerd met de dividendbelasting.

Banken en beurshandelaren hebben tussen 2001 en 2016 minstens 55,2 miljard euro ontfutseld via zorgvuldig opgezette internationale samenwerkingsverbanden, schrijft het Nederlandse Follow the Money.

De financiële website is een van de negentien partijen die deel uitmaken van The CumEX-Files. Andere deelnemers aan het project zijn bijvoorbeeld persbureau Reuters, kranten als Le Monde (Frankrijk), Die Zeit (Duitsland), ​De Tijd (België) en de omroepen NDR (Duitsland) en DR (Denemarken).

De groepen bankiers, handelaren en pensioenfondsen ontwikkelden verschillende handelsstrategieën om dividendbelasting terug te vorderen. Duitsland is het ergst gedupeerd door samenwerkende groepen uit de financiële wereld die deze zogenoemde CumEx-transacties uitvoerden.

Bij zo’n CumEx-transactie wordt dividendbelasting teruggevorderd, terwijl die niet is betaald. Het is een vorm van fraude.

Ook Nederland werd getroffen door een vorm van dividendstrippen, blijkt uit onder meer een vonnis van de Haarlemse rechtbank. In dat vonnis staat dat de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley onterecht minimaal 152 miljoen euro heeft geclaimd bij de Nederlandse Belastingdienst.

Over banken gesproken; het heilige ING boontje sprak haar mea culpa uit ten tijde van de hoorzittingen Tweede kamer, echter 1 thema kwam niet ter sprake:

Wist je dat ING de grootste investeerder in kernwapenbedrijven is in Nederland? De bank investeerde tussen 2014 en 2017 een bedrag van €756 miljoen in 9 kernwapenproducenten. Daarnaast laat onderzoek van Motivaction zien dat 9 van de 10 klanten van ING niet weet dat ING investeert in kernwapenproducenten. Tegelijkertijd zegt driekwart van de klanten te vinden dat het echt niet kan dat ING dat wel doet. Het is de hoogste tijd dat ING zich realiseert dat kernwapens onacceptabel zijn! Zonder morele opvattingen, scrupuleuze witte boorden criminelen lopen weg met een houding van ‘wij, de VVD mentaliteit komen er toch mee weg’. Was het nog maar eens ’68…en niet alleen in Parijs.