2019

De energierekening stijgt in 2019 behoorlijk. Het jaartarief gaat naar schatting gemiddeld zelfs met ruim 300 euro omhoog, wat vooral komt door de verhoogde belasting op gas die onderdeel is van het klimaatbeleid. Iedereen gaat het merken, maar lagere inkomens en huurders worden het hardst geraakt.

Gemiddeld betaalt een huishouden komend jaar 327 euro meer aan energiekosten, concludeerde vergelijkingssite Pricewise begin december. Het is een stijging van 17 procent ten opzichte van half 2018.

“Mensen zijn erg verrast over hun nieuwe maandtarief, dus krijgen we veel vragen”, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. “We horen over excessen van 720 euro extra per jaar.” Nuon maakt het erg bont maar liefst 32 euro méér PER MAAND! De regering is het schuld hebben ze daar als argument….aan mijn hoela er zijn energie bedrijven die gaan de helft minder omhoog is dat voor de bonussen van de Nuon leveranciers? Diefstal goedgekeurd door de overheid. Revolutie als in ’68….de inkomens verschillen worden afgeschoten op ’the low class’. Bedenk eens iets nieuws Rutte….en Nuon. De

De opwarming van de aarde is nieuw rekenmodel geworden voor de rijken. Bedrijfsleven, energieleveranciers leveren niks in….laagste inkomens het meest….gele hesjes dan maar aantrekken!!! Dit soort dieven belandt nooit achter de tralies.

“De sterke tariefstijging is voor iedereen vervelend, maar vooral voor de mensen die al moeite hebben met hun energierekening”, aldus Donat.

Dat betoogt ook huurdersbelangenvereniging de Woonbond. “Vooral huurders en mensen met lagere inkomens vallen in die groep. De energierekening eet sowieso al een groot deel van hun inkomen op”, aldus woordvoerder Marcel Trip.

“Mensen zijn erg verrast over hun nieuwe maandtarief”

Joyce Donat, Consumentenbond

700 meldingen van bezorgde huurders

“Huurders maken zich zorgen omdat ze de rekening steeds verder zien stijgen, terwijl ze zelf niet gaan over het verduurzamen van hun woning”, vertelt Trip. De Woonbond opende afgelopen september het Meldpunt Energiealarm, en heeft inmiddels ruim 700 meldingen van bezorgde huurders ontvangen.

“Maar liefst 44 procent van de mensen zich bij ons meldt, heeft nog enkel glas. Zelfs 80 procent geeft aan een slecht geïsoleerde woning te huren”, aldus de Woonbond. Het zijn daarmee woningen met een laag energielabel, waar de rekening hoe dan ook hoog uitvalt.

De belasting op gas doet daar nog eens een schep bovenop. “Juist deze groep mensen is ook de komende jaren nog afhankelijk van gas”, aldus Trip. “Het is niet vreemd om gas meer te beprijzen, want het is duidelijk: we moeten van het gas af. Maar dan moet je wel rekening houden met de lage inkomens.”

“Wat ons betreft moeten er zonnepanelen bij komen. Die zijn inmiddels redelijk makkelijk terug te verdienen. Verder hoort ook het isoleren van de woning erbij, waaronder het aanpakken van enkel glas”, aldus de Woonbond-woordvoerder.Zie ook: ‘Consument bewuster van verschillen tussen energieleveranciers’