Facebook en de ongeboren vrucht van de anonimiteit (part 2)

Hallooooo beste mensen ik ben wederom geblokkeerd, nu door Facebook maar waarom? Het dubbel masker van Facebook is evident en anoniem, dus ‘laat ons klokkenluiden’!

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, overtreedt de Europese regels rondom het gebruik van persoonlijke data van gebruikers. Het bedrijf krijgt mogelijk een hoge boete.

De Europese Commissie stelt vast dat Meta niet voldoet aan de Wet digitale markten (DMA). Het gaat dan specifiek over de keuze die het bedrijf gebruikers geeft: akkoord gaan met het delen van persoonlijke informatie voor advertenties, of moeten betalen voor advertentievrije apps.

“Ons voorlopige standpunt is dat het advertentiemodel van Meta niet aan de regels voldoet”, zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging). “We willen burgers de controle geven over hun gegevens en hen de optie geven voor versies van diensten met minder gepersonaliseerde advertenties.”

(reactie Bert) In mijn geval betaalde ik voor een advertentie maar zie nergens een bewijs, noch op mijn persoonlijk profiel, er is geen controle voor jouw als gebruiker (in de winkel krijg je nog een bonnetje bij Facebook cashen ze en zijn foetsie, verdwenen. Bewijs dat je iets (een add) betaald is er niet, behalve dan mijn bankgegevens. Het is ook niet te zien op mijn FB account, al beweert FB van wel, ze nemen een loopje met de bereidwilligheid van hun klanten, je gelooft dat ze het eerlijk plaatsen?? Geloven…maar je kunt het niet controleren, raar. Kortom diefstal maar door wie? Ken jij iemand van het FB bedrijf? Ooit een persoonlijk bericht gehad van het ‘Face’book fenomeen?

Hoe kun je een digitaal bedrijf  ‘geloven’ waar achter de schermen iedereen anoniem is.

Geen ‘face’ dus….het bedrijf Facebook is net zo anoniem als Jehova’s of de wereldclub der katholieken, de RKK.

Meta biedt de keuze sinds november vorig jaar aan. Dat was voordat de DMA in werking trad. De Europese wet is ingesteld om de macht van grote techbedrijven in te perken.

Nu de Commissie Meta op de hoogte heeft gesteld van de inbreuk op de regels, krijgt het bedrijf de tijd om bezwaar in te dienen. Als Meta zijn beleid niet goed kan uitleggen en geen beterschap toont, hangt het bedrijf een boete boven het hoofd die kan oplopen tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet. Die boete kan nog oplopen tot 20 procent als Meta daarna weer in de fout gaat.

(reactie Bert) nu laat Facebook zijn ware, dubbel gezicht zien, ‘in your face’ beetje hip doen en achter de schermen het zoveelste bedrijf (is de kerk ook hoor) haar zakken vult…dus goed werk Europa.

Duik Duck we kunnen graaien (niemand die het ziet).