Fietsend schaamrood

fernadel op de fietsKNWU start een onderzoek naar misstanden in de wielersport. In haar column in Trouw vertelt de oud-wielrenster Marijn de Vries over intimidatie: „Er was een masseur die het regelmatig voor elkaar kreeg om tijdens een massage mijn schaamlippen aan te raken.”

De Zwolse doet in de column een boekje open over de vervelende ervaringen tijdens haar eigen wielercarrière: „Ook ik heb tijdens mijn wielercarrière minder fraaie dingen meegemaakt. Zo was er de mechanieker die me regelmatig klem zette tegen de muur en me zonder reden uitfoeterde. Ook was er de ploegleider die me week in week uit vertelde dat ik er niets van kon.”

KNWU heeft besloten om een onderzoek te starten naar de intimidatie. De Vries zit in het hoofdbestuur van de wielerbond: „Omdat niets belangrijker is dan een veilig sportklimaat. Voor kinderen, en voor volwassenen. De enige manier om tot een veilig sportklimaat te komen, is door over dit soort dingen te praten.”

De oud-wielrenster en journalist besloot de column te schrijven nadat afgelopen week in Engeland berichten kwamen over voetballers die als jeugdspeler seksueel zijn misbruikt door trainers.

Wat is de volgende sportsumo-kid…de sumo franciscanen…vochten heel wat partijtjes uit in hun pij.