Fishing for Amber

‘FISHING FOR AMBER’ an art-music moral issue docu
.
première Donderdag 11 april, 19.30 uur
Locatie: Filmtheater Lumière, Bogaardenstraat 40b in Maastricht
Vrije entree, reserveren gewenst via 043-3214080
Flyer2 V1

‘Fishing for Amber’, muziek / kunst documentaire door Bert Smeets (duur 1.11 u)

In februari 2012, begon singer-songwriter en filmmaker Bert Smeets aan een documentaire film over kunstenares Amber de Lange. Het oorspronkelijke idee was gebaseerd op ‘Picture of an Exhibition’ van Modest Moussorgsky, een componist uit de Pskov regio in Rusland zijn bekende muziek bij schilderijen van Victor Hartman schreef. Gezien het feit dat Bert Smeets al een tiental jaren naar Pskov, Rusland reist om daar met de groep Ey Uchnjem / Pskov ensemble op te treden was de link tussen Ambers schilderijen en een muzikale interpretatie, snel gelegd.
‘Fishing for Amber’ laat echter naast een muzikale interpretatie van haar kunstwerken de frictie zien tussen de morele eisen, collectieve man /vrouw verhoudingen en wrede geschiedenis van het oude Rusland dat zich in sneltrein vaart aansluit bij de moderne tijd en de vele zelfbespiegelingen van een jonge vrouw die haar droom nastreeft. Eeuwig zoek of de eeuwig zoekende ziel in het individualistische Europa is een van de thema’s in Fishing For Amber.

In december 2012 reisden zij af naar Rusland, om hun zoektocht naar de ziel voort te zetten. In het prachtige Pskov werkten zij samen met het Pskov Ensemble en was de expositie ‘I had a Dream’ in de bibliotheek van de stad gepland. Gedurende de expositie veranderde echter al snel de stemming van een enthousiaste medewerking in een angstige afstandelijkheid. Uiteindelijk leidde dit tot een algehele boycot van de expositie.
De documentaire ‘Fishing for Amber’ is opgenomen in Nederland, Duitsland, België en Rusland.
Een slopende reis in een dominante mannenwereld met vrouwelijke ambities waar spanningen tussen hartstocht en moraal botsen.