Lief voor de armen

Beste,
Achtergrond bij deze paus.
Hij werd vooral in Rome opgemerkt omdat hij ‘zijn Jezuïeten’ behoed heeft voor de Bevrijdingstheologie (in Argentinië). Lees: ‘verboden heeft sympathie te tonen voor de bevrijdingstheologie’. Het tegenovergestelde van wat bv. in El Salvador gebeurde.
Het is mooi lief te zijn voor de armen maar opkomen opdat ze zelf emancipatie, en politieke en sociale bevrijding in de hand mogen nemen, dat kon natuurlijk niet.
Het is niet omdat je je arm voordoet of met een fiets door de stad rijdt dat je het recht hebt de mensenrechten niet te moeten respecteren.
In bijlage een artikel uit MO (van februari dit jaar)… met wat meer achtergrond over hoe het er in Rome voorstaat als het om de échte erkenning van de martelaren uit Latijns-Amerika gaat (met Romero werden ook de Jezuïeten in El Salvador) niet erkend.
Groeten,
Rik Devillé

Benedictus stapte op. Maar wat gebeurt er met San Romero?

24 februari 2013

Op 24 maart zullen we de 33ste verjaardag van de moord op bisschop Romero herdenken. Hij werd vermoord in de kapel van het ziekenhuis voor kankerpatiënten, waar hij ook woonde. De internationale Waarheidscommissie bevestigde dat Majoor Roberto D’Aubuisson, de oprichter van de doodseskaders en van de uiterst rechtse partij ARENA, de intellectuele moordenaar was.

4.2.7