Fishing for Amber

Flyer2 V1

‘Fishing for Amber’, docu Bert Smeets 

De Russische regering heeft de afgelopen weken gebruik gemaakt van een nieuwe wet, die de regering de macht geeft om content op internet te blokkeren. Het gaat in het bijzonder om content die de regering ‘illegaal’ of ‘schadelijk’ acht voor kinderen.

In December kregen we hier al mee te maken tijdens de opnames van de documentaire ‘Fishing for Amber’, die volgende week Donderdag 11 April in Maastricht in première gaat. Het waren voortekenen van een veranderend politiek klimaat in Rusland. Documentaire maker / singer-songwriter Bert Smeets reisde met kunstenares Amber de Lange naar Rusland, in de stad Pskov, voor haar expositie ‘I had a Dream’. Al snel werd duidelijk dat de inhoud, blote borsten, onderdrukking van het kind, een doorn in het oog was mede door de invloed van de orthodoxe kerk. Binnen enkele dagen werd de tentoonstelling afgeblazen nadat die aanvankelijk was goedgekeurd.

http://www.youtube.com/watch?v=8C6T_78kLRY

Documentaire ‘Fishing for Amber’ première Donderdag 11 April 19.30 in Lumiere te Maastricht. In het kader van het Nederland-Rusland jaar willen wij ons steentje bijdragen aan de vrijheid van meningsuiting, creatieve vrijheid, man / vrouw vrijheden en alles wat vrijheid met mensen doet. ‘Fishing for Amber‘, is een ‘art-music moral issue’ documentaire. Bert Smeets heeft sinds voorjaar 2012 kunstenares Amber de Lange gevolgd om een portret te maken over het individuatieproces van Amber. Er is gefilmd in Nederland, Duitsland, België en Rusland.