Uw geheim is in goede handen bij de Heer

De Brugse priester Alexander Stroobandt (57) dreigt voor de strafrechter te moeten verschijnen omdat hij niemand verwittigde toen een kennis hem aan de telefoon vertelde dat hij ernstige zelfmoordplannen had. ‘Ik was gebonden door het biechtgeheim’, houdt de priester vol.

‘Het was duidelijk dat het om serieuze plannen ging. Ik heb alles gedaan om hem ervan te overtuigen geen overhaaste beslissingen te nemen’, zegt priester Stroobandt. ‘Is het dan mijn fout dat die man uiteindelijk toch beslist om zich van het leven te beroven?’

aangifte doen

Een tijdje na de dood van haar man begon weduwe Marleen Cordenier (55) zich vragen te stellen bij die laatste contacten tussen haar man en de priester. ‘Tony had hem gezegd dat hij bij ons thuis uit het leven wou stappen. Hij stuurde hem zelfs een bericht net voor hij het zou doen. De priester kende ons adres en heeft helemaal niets ondernomen. Toen ik de priester daarmee confronteerde, verwees naar zijn biecht­geheim’, vertelt de vrouw. Ze besliste het niet zo te laten en liet haar advocaat ­Patrick Martens een klacht indienen. De priester moet nu voor de raadkamer verschijnen.

(MCU Bert Smeets) Schuldig verzuim vinden wij nog steeds een argument dat priesters / kloosterlingen bewust zwegen over misdaden tegen de menselijkheid ofwel het structureel verkrachten en geweld gebruikten tegen kinderen (wereldwijd). Niet dat zij het niet wisten zoals Simonis beweerde in Pauw en Witteman maar juist om alle aandacht naar Simonis te laten vloeien, verdeel en heers uit te graven want niet iedereen was immers ‘slecht en verdorven, kortom een pedo’, in de katholieke kerk! Hij zou de massale kritiek en negatieve media berichten naar zich toe trekken. Iedereen dus boos op Simonis en hij ‘wusste viel mehr’, maar daar is de media nog niet achter gekomen. Ik wel!