Grâce à Dieu
De Franse regisseur François Ozon bereidt een film voor over Preynat, een priester uit Lyon, die in de jaren tachtig en negentig werd beschuldigd van seksueel misbruik van scouts.
De regisseur François Ozon werd geïnspireerd door de zaak Preynat, deze priester uit Lyon werd beschuldigd van seksueel misbruik van scouts in 1980-1990.
Onder de titel “God zij dank,” wilde regisseur François Ozon na films over sterke vrouwen karakters, een film maken over mannen en hun kwetsbaarheid. Om te praten met mannen die gewond waren, gekneusd in hun lichaam, zoals zo vaak gestruikeld in het leven”, (artikel op de site van La Parole Libérée).
“De film ‘GOD ZIJ DANK’, is een portret van deze misbruikte mannen, hoe ze hun trauma’s verwerken en wat de gevolgen waren voor de familie en de sociale gevolgen”, voegde hij eraan toe. Een film tegen de kerk, François Ozon geeft de voorkeur aan om te zeggen dat “het roept een hoop vragen” in de aanpak van “de stilte van de kerk rond pedofilie” en na de strijd dat slachtoffers een ontmoeting hadden met hun dader(s) en omgeving, “met hun verschillende standpunten over de zaak”.
François Ozon heeft Vader Preynat niet ontmoet
“Bij de voorbereiding was het onderwerp erg angstaanjagend. Veel mensen wilden niet geassocieerd worden”, zegt de regisseur die de scènes in kerken opnam in België en Luxemburg. Zo verging het ondergetekende (Bert Smeets) ook met zijn documentaire in 2005 ‘Tussen Kathmandu en Bleijerheide’, niemand durfde voor de camera.
Maar eerst de officiële synopsis van de film: Alexandre woont met zijn vrouw en kinderen in Lyon. Op een dag ontdekte hij bij toeval dat de priester die hem bij de verkenners mishandelde altijd met kinderen officieert. Hij begon vervolgens aan een gevecht, snel vergezeld door François en Emmanuel, ook slachtoffers van de priester, om “hun verhaal te laten horen”. Maar de repercussies en consequenties van deze bekentenissen zullen niemand ongedeerd laten.
François Ozon werd niet nodig geacht de Preynat vader, 72 jaar, of de kardinaal Philippe Barbarin, ook fictief geïnterpreteerd op het scherm, omdat zijn film slechts “fictie is”??? “Ik denk niet dat ze het toch zouden hebben geaccepteerd en ik wilde niet dat de kerk de bestaande film zou verhinderen”, voegt hij eraan toe. De film, duurzame 2:18, gepland op 20 februari 2019. De Preynat ‘vader’ werd aangeklaagd in januari 2016 en vast gezet op proef voor seksueel geweld die teruggaat tot 1986. Meer dan 70 vermoedelijke slachtoffers zijn vermeld door “The Liberated Word”. In Nederland 10.000 tot 20.000 slachtoffers en geen dader in beeld of veroordeeld. Knap hoor, daders onbekend.
‘Vadertje’ Preynat is parallel onderworpen aan een canoniek verhoor, dat een “legale” karakter moet krijgen, na een schorsing van een jaar om de weg te openen voor “reparatie”. Zeg maar therapie voor het kindermisbruik. Lekker scouten door het pak!
By the way kindermisbruik is geen canonieke zaak maar hoort bij het strafrecht. Hoe konden ‘vadertje’s’ (priesters) zo lang de wet ontlopen. Zeer vreemd.