In Gods Naam…Het geheim van de Pater

Aandacht graag voor twee boeken. Vanavond vindt in de Selexyz boekhandel Maastricht de boekpresentatie plaats van ‘In Gods naam’ van Henk Langenberg en Maarten van Laarhoven. Het gaat over de ‘De affaire Haffmans’. Haffmans, pastoor te Gulpen kende een flamboyante levensstijl. Haffmans kwam ook aan het sterfbed van mijn oom, mijn familie (moeders kant) komt immers uit het heuvelland Epen / Mechelen en een ander deel van de familie kwam later in Gulpen / Wittem terecht. Ook kende ik Haffmans van zijn tijd op de HTP waar mede-theologie studenten als Huub Kuypers, Leo van Delft ervan uitgingen dat Haffmans door zijn levensstijl uiteindelijk toch geen zin had om priester te worden. Het feit dat Haffmans het toch geworden is zeer opmerkelijk en bewijst dat de selectie procedure om priester te worden niets voorstelt, te vergelijken met meisjes die op 17 jarige leeftijd bij de Hema worsten gaan verkopen.

Onze advocaat mr Pennino is de eerste die in Nederland een bisschop heeft gedagvaard. De kranten berichten toen als volgt (De Limburger / Limburgs Dagblad):

Het bisdom Roermond is gedagvaard in de zaak-Joep Haffmans. De ex-vriendin van de voormalige deken van Gulpen wil dat de rechter zich onder meer uitspreekt over de vraag of het bisdom aansprakelijk kan worden gesteld voor fouten van ‘zijn’ (in 2007 overleden) priester.

Dat zegt haar advocaat Nino Pennino. Woordvoerster Nicole van Wordragen van de rechtbank bevestigt dat de zaak is ingeschreven; het bisdom heeft de dagvaarding ontvangen en gaat zich verweren, zegt woordvoerder Stan Hoen.

Mede naar aanleiding van het getuigenverhoor van bisschop Wiertz in mei 2009 besloot Elvira Herczek de bodemprocedure te starten. “We weten nu dat Wiertz niets heeft ondernomen naar aanleiding van signalen over het wegsluizen van kerkgeld door Haffmans en diens seksuele relaties met vrouwen”, aldus Pennino.

Sterker nog het OM had keiharde bewijzen dat bisschop Wiertz op de hoogte was (een groot bedrag) van de malversaties van Haffmans. Deze bewijzen gingen als vanouds de doofpot in, het ging het Limburgse ongeloof te boven, vanaf de Gulpenerberg ziet het allemaal prachtig uit, jammer dat het Maria beeld zich niet kan omdraaien.

 

Het tweede boek is een uitgave van uitgeverij Lemmens: Henk van der Vorst,
Het geheim van de pater

Nu de misstanden in de kerk steeds weer in het nieuws komen, presenteren wij een roman die niet om de misstanden heen draait, schrijft ons Mirthe Smeets, maar die tegelijkertijd de eigen verantwoordelijkheid van een geestelijke laat zien. Het is van alle tijden: wie wil, rent weg voor zijn zonden. Wie zijn plicht vervult, blijft.

Het geheim van de pater 
ISBN: 978-90-77490-68-6 
284 pagina’s € 19,95 uitgeverij Lemmens.