Heilige Geest

Heilige geest, heilige vader vandaag is de heilige poppenkast begonnen. Veel media dreutelen voor de hekken en koepels van het Vaticaan om blijk te geven van enige coulante voor de Rooms katholieke kerk. Vooral de ‘heilige geest’ vormt de grootste inspiratiebron maar iedereen weet dat de Italianen allang Scola hebben uitgepoept om voor pace e l’ordine (rust en orde) te zorgen.

De Italianen vormen de grootste groep in het kardinaalscollege en de paus was dan ook tot de verkiezing van Johannes Paulus II (Polen) in 1978 eeuwenlang een Italiaan. Na pausen alleen uit Europa luidt al enige tijd de roep om een paus uit een Derde Wereldland.

Volgens de doorgaans goed over Vaticaanse zaken ingelichte Italiaanse krant Il Messaggero zijn er vier ‘papabili’, kandidaten die hoge ogen gooien om tot paus te worden gekozen: de Canadees Marc Ouellet, de Hongaar Péter Erdő, de Braziliaan Odilo Pedro Scherer en de Italiaan Angelo Scola.

Volgens de katholieke geloofsleer worden de kardinalen bij hun keuze geïnspireerd door de Heilige Geest. In de Sint-Pietersbasiliek bidden drie Mexicaanse nonnen 24 uur per dag bij toerbeurt om Gods zegen voor de pausverkiezing. Kunnen we nog wat mea culpianen optrommelen om voor onze voorzitter te bidden?

heilige geest