Und alle haben geschwiegen

Film over internaat werd gisteravond uitgezonden op ZDF wekte mijn woede en op vulkanische diepte lag nog wat (na) te smeulen. Ik richt mij tot de verantwoordelijken van het internaat broeders Franciscanen, Bleijerheide

Broeder Alphons, Funs, ook de film gezien, enige herkenning? Pastoor Schafraad…zitten kijken? Lekker achterover leunend nog wat ideeën opgedaan om eindelijk eens wat te doen voor die arme slachtoffers? Geld inzamelen voor kosten eigen advocaat? Valentinus nog jeuk aan je stiekeme handen na het zien van de film? OM Limburg, Brabant, Utrecht, Gelderland noem de provincies maar op, hoeveel zaken zijn geseponeerd, verdonkeremaand sinds wereldoorlog Twee? Allen hebben gezwegen. Niemand greep in, alle arme broeders keken toe, tot bloedens toe werden jongens geslagen, geïsoleerd, broeders stookten jongens op tegen andere kinderen; stokslagen met broekje naar beneden. Napoleon / Servatius kon zijn hand in alle onschuld in zijn pij steken. Was je niet snel stil dan vlogen porseleinen kopjes door de lucht en raakte lukraak een jongetje die met gapende wond in hoofd naar Bulletje moest worden afgevoerd. Bulletje altijd goed voor de nodige betastingen, verdovingen. Een cirkel van tucht en vernedering.

De kinderen zullen gehoorzamen, leidmotief van een hiërarchische organisatie, zo niet ISOLATIE! Nog steeds wordt ik witheet dat geweld en vernedering, isolatie (psychisch geweld) niet onderzocht is. Dat kamer en kerk alle causale verbanden wegsneden uit onderzoek. Ik herhaal met grote dikke letters ZONDER GEWELD HAD HET SEKSUEEL MISBRUIK GEEN KANS GEHAD. MET DIKKE MUREN OM DE INTERNATEN KONDEN JONGENS EN MEISJES GEEN KANT UIT. ISOLATIE! Een grote schande, en dan te bedenken dat kardinaal Eijk nu jubelend een nieuwe heilige vader gaat kiezen, en hij zich afkeerde van het geweld dat toegepast werd door leden van zijn kerk. Nu, zij zwijgen nog steeds over het geweld.

Het breken van de wil werd gepredikt door paters, broeders in het hele land, in Duitsland waar Bleijerheide een dependance uit Aken alle vrijheid had om jongens te kastijden, te misbruiken. De zelfverloochening, niet jij als persoon was belangrijk, je was deel van Imitatione Christi, het kon niet anders dan in Christus voetsporen je leven te leiden. In afzondering en stilte vandaar de isolatie, vandaar die muren, vandaar het geweld. Deze isolatie heb ik jaren moeten ondergaan om een man te worden, volgens tante S. Weken! Maanden persoonlijke isolatie. De straf bestond uit twee weken ‘afzondering’. Jij mocht met niemand praten, en niemand mocht met jouw praten. Je ging wel naar school, sliep op de slaapzaal maar werd met bord buiten op de gang gezet, en sporten was uit den boze. Daarna lege klas in, deur op slot en domme, typerende zinnetjes…Bertje moet leren zich sneller te onderwerpen.

Alle haben geschwiegen, moet niet te vaak op TV komen..hoewel toon het eens op een Nederlands kanaal.

rapport Bleijerheide