L’amour fusionel

Er kunnen nu zwakzinnige volwassenen, mensen met een verstandelijke handicap zich melden bij RKK…dat is mooi en inventief maar wanneer  mensen (met het volle verstand) nog kunnen getuigen die weten dat met name in St Joseph te Heel verhalen de ronde doen over misbruik priester(s) bestuurders, kan geen sprake zijn van recht wanneer hun het zwijgen wordt opgelegd. Dit naar aanleiding van een melding aan ons. Aan de conclusies in Heel gaat een gruizige oproep vooraf om zich te melden dan worden de conclusies wat aangenamer, kalmeert het de gemoederen die zeggen dat toch alles in de doofpot verdwijnt tussen staat en kerk, een l’amour fusionel met terugwerkende kracht. Een dikke saus over een mager onderzoek. Niks gevonden, te weinig bewijs, vage geruchten en slechte woon en werk omstandigheden leiden tot grotere sterfte in 1954.

Hoe moeten zwakzinnige volwassenen begrijpen wat meldpunt voor ze kan doen. Alle steunbewijzen met handtekening ondertekend voorzien? Zelfs de mensen zonder een verstandelijke handicap krijgen een punthoofd van het gedoe bij meldpunt RKK waar ze als kleuters de zandlopers van het meldpunt steeds omdraaien. Nu kunnen we heel goed begrijpen waarom er een achterstand van weken is (kan ook maanden worden). Vervolgens komt de beschuldigde priester met grote verbazing deze klachten aanhoren, en ze ontkennen. Nooit is er sprake  van enige (h)erkenning, dit in tegenstelling tot de Deetman conclusies. Ik heb ooit pastoor Jan S. gevraagd samen een persconferentie te beleggen nadat de beschuldigingen in het ‘Engelen dossier‘ bij Mea Culpa zich opstapelden. We vergissen ons, herinneringen zijn sleets en aangetast is hun reactie maar laten we ze iets beloven, in het vooruitzicht stellen zoiets als de hemel, dat werkt al eeuwen. Compensaties, geld! Benadruk dat nogmaals. Alles wordt achter gesloten deuren behandelt en geanonimiseerd zoals pater Landric minder-broeder ofm2. Het meldpunt kan  beter het geldpunt gaan heten. Luistert u maar!

”Het gaat niet om veel slachtoffers, maar ook deze mensen moet recht worden gedaan”, aldus een woordvoerder van het meldpunt. De aanvragers kunnen tot 25.000 euro als compensatie krijgen. De bedragen zijn gebaseerd op de wettelijke regeling voor smartengelden. Het is minder dan slachtoffers die als minderjarige zijn misbruikt maximaal kunnen krijgen (100.000 euro). De impact op jonge leeftijd wordt groter geacht dan op latere leeftijd, aldus de woordvoerder. Het meldpunt liet eerder al weten dat de commissie die de eerste 47 aanvragen in behandeling heeft van slachtoffers die op minderjarige leeftijd zijn misbruikt, een paar weken vertraging heeft opgelopen.

Gelukkig, het gaat niet om veel slachtoffers, valt wel mee terwijl in Zeeland een man in de afgelopen 30 jaar ongeveer 100 jongens tussen de 14 en 17 jaar te hebben misbruikt erkenden West-Kapellelaren dat zij ervan wisten. Heeft u zich ook achter de oren gekrabd en gedacht ‘waar doet me dat aan denken’? Aan de onthullingen in de RKK die blijkbaar toch niet zo onthullend zijn, eerder verhullend…bekend bij het OM?