Het koninkrijk Gods

Dom maar rijk
Dom maar rijk

De rijkdom van de Duitse katholieke kerk is enkele miljarden euro’s, meldt het Duitse persbureau DPA. Dat had de bisdommen om cijfers over hun bezittingen gevraagd.

Het rijkst is het bisdom van Keulen; dat heeft alleen al aan onroerend goed en een dure bisschopsstoel 612 miljoen euro. Ook de bisdommen van Mainz, Limburg en Trier hebben vele honderden miljoenen euro’s.

De bisdommen in het oosten van Duitsland hebben veel minder geld, blijkt uit de telling van DPA. Zo bezit het bisdom van Maagdenburg niet meer dan 200.000 euro.

Haffmans Elvira
Schatje, ik betaal

Over de Nederlandse kerk is enige informatie te vinden, en zeker over de Brenninkmeijers die bezitten met C&A over de twintig miljard en steunen niet alleen financieel de RKK maar hebben tal van paters en nonnen voortgebracht waarbij een hoofdnon (zuster Theresa) in Denemarken op een nogal brute wijze de scepter zwaaide.

Joep Haffmans deed het heel anders, socialer en brengt een toast op de armenkas.

In 2007, net voor de grote onthullingen haalde de kerk 88 miljoen op, daarbij werd 27 miljoen geïncasseerd voor speciale diensten, huwelijken en begrafenissen. De kassa klinkt dan (alles samen optellend): 115 miljoen. Er hoeft nauwelijks belasting te worden betaald want de kerk is een algemeen nut beschouwende instelling. Men heeft een missie. 

Lindenbergh, de man van de vijf categorieën, vertelde nog in 2010 Categorieen misdvoor Nova: ‘Nederlanders claimen niet zoals ‘die Amerikanen’; en of de heer Lindenbergh een bedrag zou kunnen noemen vroegen ze voorzichtig bij Nova. Hij wilde geen bedrag noemen  maar 10.000 / 15.000 €, in die lijn zouden de schadeclaims moeten verstaan worden. Praise the Lord.