Het Sloper Journaal (10)

Er zijn tekenen (meer dan dat) van een Tweede golf Corona besmettingen. Ik hoorde het eergisteren al op radio Klara, blijft verwonderd, een klassieke zender, die heel goed te ontvangen is in het zuiden.  
In de Nederlandse media werd met geen woord gerept over het forse aantal stijgingen. Waar bestaat de zo hooggewaardeerde persvrijheid in Nederland nog uit, het liegt en verdraait en censureert en wil wel over schending mensenrechten in China berichten maar hier sluit het zijn economische oogjes. 
Op NPO 1 was gisteren de vooraanstaande Belgische viroloog Marc Van Ranst te gast. Hij ziet twee oorzaken van de forse stijging van het aantal corona besmettingen in zijn land: die is enerzijds te verklaren doordat mensen elkaar vaker zien, en anderzijds doordat zij terugkomen van vakantie, zegt hij dinsdag in gesprek met NU.nl.

Van Ranst adviseert de Belgische overheid over het coronavirus, zoals RIVM-directeur Jaap van Dissel dat in Nederland doet. Het aantal besmettingen stijgt in België momenteel dagelijks met ongeveer tweehonderd, vertelt Van Ranst in de NU.nl-podcast Dit wordt het nieuws. Nederland telde maandag 185 nieuwe bevestigde besmettingen, iets minder dan in België dus. Maar het komt ook in Nederland, het virus trekt zich niets van grenzen aan, deze forse stijging met 185 besmettingen per dag een stijging van 79 % en dan is het nog geen herfst.

foto Ramon Smeets
De oorzaak van de opleving is “makkelijk te verklaren”, legt hij uit. “Er zijn twee verklaringen. Eén: mensen denken dat de epidemie afgelopen is. Op 8 juni ging de horeca open en dat waren in België een beetje de bevrijdingsfeesten. Dan trekken we ons minder aan van het virus.”
Bovendien ziet Van Ranst “overal” dat mensen zich minder goed aan de corona-regels houden.
Als tweede factor noemt Van Ranst de reizen die mensen maken. “Mensen gaan op vakantie, zien weer andere mensen daar, gaan vaak feesten, en dan vergroot je ook de kans op overdracht van het virus.” Bovendien zien familieleden elkaar in de vakantietijd vaker en gaan mensen met een dubbele nationaliteit die naar een land buiten de Europese Unie zijn geweest, na thuiskomst niet altijd in quarantaine.
.
De Blauwe Sloper staat inmiddels te trappelen van ongeduld want het lijkt een strijd tussen het actiecomité de Blauwe Sloper en corporatie Servatius, de anonieme overheid, en haar gewillige persdiensten. Zoals ten tijde van Mea Culpa keek iedereen de andere kant op, nu blijkt hetzelfde virus in Maastricht toe te slaan. Het is bang, angstig en laf. Solidariteit, Marjan Mentink schreef het als reactie op ons verzet tegen deze sloop, bestaat niet meer.
Lang leve het Mea Culpa Covid 20 virus.