Homo castratie en Deetman cassatie

Zeker een minderjarige jongen is binnen de rooms-katholieke kerk gecastreerd om zijn homoseksuele gedrag.

Het gaat om een jongen die seksueel misbruikt was door broeders in een internaat in de jaren vijftig.

Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant zijn er aanwijzingen voor nog eens tien andere gevallen.

De commissie-Deetman, die onderzoek deed naar kindermisbruik binnen de kerk, is op de hoogte van de castratie, maar vond geen aanknopingspunten voor verder onderzoek. Zij namen echter geen contact op met de melder van het incident.

Deetman liet volgens het NRC ook gevoelige informatie weg over oud-premier Victor Marijnen. Hij was bestuursvoorzitter van een internaat waar de jongen en tientallen andere minderjarigen werden misbruikt. Marijnen zou zich bovendien hard hebben gemaakt om de ontuchtige broeders van een celstraf af te helpen.

Er moet onmiddellijk een onderzoek komen naar de Cie Deetman. Deetman heeft willens en wetens het ingrijpen van minister-president Marijnen (KVP, nu CDA partijgenoot) niet vermeld in zijn onderzoek. Minister-president Victor Marijnen vroeg gratie (cassatie)  om broeders die schuldig waren bevonden door de rechter te ontzien. Het syndicaat KVP-justitie-kerk bolwerk uit vervlogen tijden wordt in het Deetman onderzoek weggelaten. Dhr Deetman dient zijn vervolg onderzoek eveneens te staken. Zijn geloofwaardigheid is hiermee vergaand aangetast en blijkt wederom geen onafhankelijk onderzoek te bestaan en roepen de kamer op een parlementair enquête in te lassen.