It’s Only Rock and Roll

De arrestatie van de zestiger, wiens echte naam Paul Francis Gadd luidt, vloeit voort uit het onderzoek naar wijlen kindertelevisieheld Jimmy Savile, die zich bij leven aan honderden kinderen zou hebben vergrepen. Glitter koning Garry Glitter (met zijn vreselijke muziek hadden ze deswege moeten arresteren) is in inmiddels opgepakt in Thailand.

Het zou laf zijn niet te te willen spreken over de pedofiele BBC top of the pop cultuur, dan wel efebofilen (ook wel parthenofilie bij voorkeur jonge meisjes) die rondgaat in rock and roll land. Een van mijn grote helden is Chuck Berry, altijd bewonderaar van hem geweest en we kennen natuurlijk ‘sweet little sixteen’! De seksuele revolutie heeft in de jaren zestig en zeventig voor deels vreemde en grensverleggende opvattingen gezorgd (hoewel ik toen ook 16 was). Ik ben het niet eens met de Duitse bisschop Mixa dat het seksuele misbruik en geweld in de kerk door deze oprispingen tot stand kwamen (vingertje wijzen), het gebeurde ook in de kerk ver voor de seksuele revolutie. Mixa zelf ging 2 jaar geleden met emeritaat als bisschop van Augsburg, nadat hij van seksueel misbruik en mishandeling van kinderen was beschuldigd. De paus vroeg hem zich ‘in stilte en gebed’ terug te trekken. Nu rock and roll sterren gooien er nog wat alcohol, bestiale fun stuff tegenaan maar de hele ontwikkeling in film, muziek, in de kunst laat andere, verschuivende opvattingen zien betreffende geweld en seksualiteit in de zeventiger jaren.

Voor maatschappelijk verval en collectieve stuurloosheid werd in Nederland voor gewaarschuwd door CDA kopstuk Jos van Gennip die beheerde voor een groot deel de Hulp en Recht archieven waardoor de kerk al in vroeg stadium kon weten dat ze boven een vulkaan leefden. De seksuele revolutie kon nog gedempt, noch vrijuit geleefd worden. Je had hier de kunstenaar Henk Jurriaans, die zichzelf als ‘levend kunstwerk’ tentoonstelde in het Amsterdamse Stedelijk Museum. Aan de Haagse Post vertelde hij in 1976 dat zijn zevenjarige dochtertje wel eens ‘aan papa’s lul mocht zuigen’. Dit moet je nu niet meer hardop roepen dan staat het NOS journaal met piepende banden voor je deur. Het Vaticaan veroordeelde the Beatles en zag de RKK hun reine boodschap van maagdelijkheid en onthouding verdampen onder de nieuwe stromingen in film, muziek en kunst. Rock and roll, Hollywood begon zijn grenzen te verleggen, en in mijn manuscript ‘Krakende Stilte‘ ben ik momenteel de periode 1964-1978 aan het beschrijven aan de hand van drie rebelse jongeren die zich tegen het systeem keerden. Maar de angst om erover te schrijven is immens in tegenstelling tot in 1973 toen gaven Hedy d’Ancona en haar toenmalige echtgenoot, de psychiater Guus de Boer, een interview aan NRC Handelsblad. Nadat De Boer vrijmoedig kond had gedaan van zijn visie op het verschijnsel jaloezie kwamen de kinderen van het stel ter sprake.

“Ik ben erg erotisch, ik vrij vaak met ze, ook met Guus, of met anderen, dat vind ik
heerlijk,” tekende de krant op uit de mond van d’Ancona.

Het is klaar, het komt overal voor, gebeurt in alle lagen, minister-presidenten deden ook rare dingen met hun kinderen, senator Brongersma publiceerde via steun van Geertsema (VVD), Romme (KVP) en Drees (PvdA) over zijn verlangen tot vergaande liberalisering zedelijkswetgeving. (Zie interview Brongersma met Bibeb in Vrij Nederland 2 sept 1978).

What to do? Het OM start met de bouw van een geheel nieuwe afdeling voor nog meer klachten over seksueel misbruik, en / of de kerk komt met gezondere opvattingen over seksualiteit dan het geneuzel over ‘stilte en gebed’, dat kan voor een korte periode werken en daarna komen de rock and roll jongens weer met hun glitter-tering herrie waar niemand kritisch durft te zijn.

http://www.youtube.com/watch?v=zzY28Unb3v0

They’re really rockin Boston In Pittsburgh, P. A.
Deep in the heart of Texas
And ‘round the Frisco Bay
All over St. Louis
Way down in New Orleans
All the Cats wanna dance with
Sweet Little Sixteen

Sweet Little Sixteen
She’s just got to have
About half a million
Framed autographs
Her wallet’s filled with pictures
She gets ‘em one by one
She gets so excited
Watch her look at her run

Oh mommy mommy
Please may I go
It’s such a sight to see
Somebody steal the show
Oh daddy daddy
I beg of you
Whisper to mommy
It’s all right with you