Latin abuse

Latijns-Amerikaanse kerkleiders hebben jarenlang geloofd dat het seksueel misbruik van de Mexicaanse pater Marcial Maciel, de stichter van de Legionairs van Christus, uitzonderlijk was. Vandaag wordt de regio met het ene misbruikgeval na het andere geconfronteerd. De kerkleiding op het meest katholieke continent ter wereld werd zich pas veel te laat van de ernst en de omvang van het misbruik bewust. Daardoor werden maatregelen allicht veel te laat afgekondigd en van kracht.

Hulplijn

In Uruguay, een land met slechts 3,3 miljoen inwoners, ontving de plaatselijke kerk  onlangs 20 klachten over seksueel misbruik van minderjarigen. De meldingen zijn het gevolg van de lancering van een hulplijn waar slachtoffers van misbruik terechtkunnen. Kardinaal Daniel Sturla Berhouet, de aartsbisschop van Montevideo, spreekt over een menselijke tragedie. De hulplijn werd pas vorige maand geopend, na het voorjaarsoverleg van de bisschoppen van Uruguay. Kardinaal Sturla zei recent wel dat de katholieke Kerk nu paraat staat om krachtig op te treden en daarbij veel kan leren van ervaringen in andere landen.

Misbruikpreventie gaat pas nu van start

In Argentinië, het vaderland van de paus, en Paraguay zijn de maatregelen voor de bestrijding van misbruik pas sinds vorig jaar van kracht, al moest dat op vraag van het Vaticaan in principe al in 2002 gebeuren. Ook de Paraguayaanse katholieke Kerk wordt met een reeks misbruikgevallen geconfronteerd, met als blikvanger een Argentijnse priester die zijn vaderland in 1992 na klachten over seksueel misbruik had verlaten en die daarna nog minstens tien nieuwe minderjarige slachtoffers maakte. Het verzoek van de Argentijnse justitie voor de uitlevering van de priester, om in eigen land terecht te staan, bleef tot twee keer zonder gevolg. De geestelijke was nog tot voor kort in actieve dienst.

Goedgelovig

Edmundo Valenzuela Mellid, de aartsbisschop van Asunción, verzekerde dat tot onlangs niets bekend was over seksueel misbruik van minderjarigen door de geestelijke. Dat gegeven op zich is schokkend want de Argentijnse priester werd in 1995 door Interpol gearresteerd en bracht zelfs enkele maanden door in de gevangenis. De voorzitter van de bisschoppenconferentie van Paraguay heeft zich intussen verontschuldigd omdat de kerkleiding veel te lang goedgelovig was, vooral als het buitenlanders betrof. Twee priesters verschijnen weldra ook daadwerkelijk voor een rechtbank, omdat het misbruik de voorbije jaren plaatsvond. In afwachting zijn ze geschorst.

Bron: La Nacion/Crux