Lekker koud

Noorwegen is in de ban van jarenlang en massaal seksueel misbruik in het dorp Tysfjord, een gemeenschap van Sami in Lapland.

In het dorp met ongeveer tweeduizend inwoners zijn mensen op grote schaal seksueel misbruikt. Een onderzoek bracht al 151 gevallen aan het licht, waarvan 43 verkrachtingen. Tweeduizend en 151  inwoners brengt het op een  schaal van 1 op vier! Is dat een gemiddelde onder groepen, onder congregaties, die in dezelfde homogene, geïsoleerde samenstelling leven? Dan zit meneer Deetman er behoorlijk naast met zijn 10.000 tot 20.000 naoorlogse slachtoffers maar het wordt wel steeds inzichtelijker hoe dit groepsfenomeen in elkaar steekt.
.
Ook de leeftijd is wederom verontrustend in de kleine, gesloten gemeenschap varieert het misbruik tussen de 4 en 75 jaar. In totaal zouden er volgens Noorse media drie kinderen onder de slachtoffers zijn.

Justitie heeft al 92 verdachten op het oog, onder wie drie vrouwen.

Een aantal gevallen zal nooit de rechtszaal halen omdat enkele zaken teruggaan tot 1953. Er zijn pas twee mensen in staat van beschuldiging gesteld. Het gaat in hun zaken om tien gevallen van misbruik. De autoriteiten verwachten aanzienlijk meer zaken.

De congregaties, die allen niets geweten hebben van het misbruik op internaten vertonen dezelfde kenmerken als dit Sami dorp Tysfjord; ook het tijdsbestek (vijftiger jaren) komt overeen met de onthullingen seksueel geweld in de internaten. Hoewel laten we eerlijk zijn…het is een heel oud probleem.

Als troost zanger The Tokens Mitch Margo is overleden.