Naakt opgesloten in een kast

snel je broek laten zakken

Vage medische motieven om kinderen te onderzoeken in China. Waar heb ik dat meer gehoord? Juist het vrolijke jongenspensionaat arme broeders Franciscanen te Bleijerheide daar leefden, woonden, heersten het koppel Servatius en Monulphus. De laatste was ziekenbroeder, een echte zieke broeder die duizenden kinderen met vage praatjes om de tuin leidde en verdoofde, Servatius keek toe en klaarde de boel mochten geruchten ontstaan  over misbruik daar in het zompige zuiden aan de grens met Duitsland.

De RKK commissie die deze misdaden heeft onderzocht vroeg mij hoe vaak ik bij Bulletje (naam van de ziekenbroeder Monulphus) ben geweest. Mijn antwoord luidde vijf of zes keer (in de drie jaren dat ik op dit internaat vertoefde). Nu heb ik later collateraal bewijs gevonden van onderzoek door deze Monulphus / maatje Servatius. Dertien maal telde ik; twee maal zo veel, dus mocht ik hebben overdreven, de waarheid iets te hebben opgeschroefd, dan is hier geen sprake van het false memory syndrome’.

Eerst even terug naar China: China is in de ban van de zoveelste kindermisbruikzaak in korte tijd. Ditmaal is op een kinderdagverblijf in Peking een onbekend aantal kinderen op brute wijze mishandeld. “De mensen in China hebben het bijna nergens anders meer over”, zegt correspondent Marieke de Vries NOS Radio 1 Journaal.

Een medewerker van het kinderdagverblijf is opgepakt vanwege de mishandelingen. Wat er precies is gebeurd wordt nog onderzocht, maar kinderen vertellen gruwelijke verhalen. “Er zijn aantijgingen dat de kinderen seksueel misbruikt zouden zijn, met naalden onder de nageltjes zijn gestoken en naakt werden opgesloten in een kast”, zegt De Vries.

“Ook kregen ze pilletjes om wat slaperiger te worden, zodat er medische onderzoeken konden worden gedaan. De ouders vonden die pilletjes soms terug in de zakken van de jasjes.”

Terug bij onze Maastrichtenaar franciscaan Monulphus. Het luminal gebruik in internaten kwam in vele internaten voor, ik noem er een paar: de Franciscanessen in Bunde (ook congregatie uit Duitsland) de verstandelijk gehandicapten in Heel, door OM benoemd in haar rapport overlijden verstandelijk gehandicapten in de jaren vijftig, luminal toegediend en bij hoge toediening, raak je in coma! De Augustinessen in Sittard want zij wisten de meisjes klein te krijgen met slaapmiddelen, net zoals in China ‘heute zu tage’! Sorry, ik ga er weer Duits door lullen.