Lief, sexy dagboek

Mijn hart maakte een sprongetje…de nieuwe generatie verschijnt in de straten van Brussel en Parijs en Nederland loopt achter….nog wel.

Wereldwijd staken scholieren voor het klimaat. Ze waarschuwen de oudere generaties: laat ons niet met jullie rotzooi zitten.

Staken door spijbelen…jee dan had ik nog een diploma kunnen halen want het was strafbaar of je werd gewoon van school verwijderd. Nu doen de kids het gezamenlijk, mooi kunnen leraren ook relaxen en tot zichzelf komen.

Een Zweedse scholiere begon haar ‘Skolstrejk för klimatet’ – spijbelen voor het klimaat – in augustus, drie weken voor de parlementsverkiezingen, toen ook Zweden geteisterd werd door een ongekende hittegolf. Nog steeds neemt ze vrijdags onder schooltijd plaats bij het Zweedse parlement in Stockholm. Ze eist dat de regering meer doet om klimaatverandering te voorkomen. 

hoe jonger de protesten, hoe beter

Inmiddels krijgt haar actie wereldwijd navolging. In Brussel 3.000 scholieren, vorige week waren het er al meer dan 12.000. In Zwitserland betoogden naar schatting 20.000 scholieren en studenten in zeker twaalf steden, volgende demonstratie 2 februari. Duitsland gingen twee weken geleden zo’n 25.000 jongeren de straat op. In Australië waren het er duizenden.

Klimaatstakingen in onder meer Japan, de Verenigde Staten, Canada en Finland. In Nederland blijft het tot nu toe bij individuele acties (slappe hap, veel te veel met hun telefoontjes bezig); een grote klimaatstaking staat gepland voor 15 maart!!?? Beetje laat; Nederland dat qua protesten altijd voorop liep, tenminste in 1969 Waubach, Landgraaf toen wij fel demonstreerden tegen een granaat fabriek die wapens wilden produceren voor de oorlog in Vietnam. Wij hebben de fabriek kunnen tegenhouden en nu kijken of de kids een diploma krijgen van de bullebakken / regering vanwege spijbelen, spijbelen is sexy. Maar strijd vooral verder!