Mea Culpa pleit voor een diepgaand onderzoek

Paus Benedictus XVI heeft maandag gepleit voor een ”diepgaande vernieuwing” van de Rooms-Katholieke Kerk.

Kerk wilt u ‘vernieuwen’ dan sta eerst een onafhankelijk wereldwijd onderzoek toe naar kindermishandeling / misbruik in uw instituut.

Allergrootste prioriteit: de dader moet van dat hemelse trapje naar beneden komen, en schuld bekennen.

In 2010 werd onderstaande tekst uitgesproken tijdens Mea Culpa manifestatie 450 jaar bisdom Roermond.

Roermond 22 Mei 2010

Openheid, waarheidsvinding, molenstenen, de slachtoffers staan centraal, de slachtoffers moeten geholpen worden, excuses, excuses, excuses! Woorden, woorden, woorden. De kerk zit vol woorden maar de bittere werkelijkheid is we staan buiten, zijn nergens uitgenodigd, hebben geen stem en vormen de ontmaagde paria’s van de kerk. De zwijgcultuur kan alleen op deze manier doorbroken worden, door op te komen voor jezelf, door op eigen initiatief hier naar toe te komen. Daarom, wij doen geen canoniek appèl op de daders zich te melden, wij behadelen uw klacht niet vertrouwelijk zoals bij hulp en recht en voor de rest hoort niemand er meer van. Hun vertrouwelijkheid om onze kwetsbaarheid te beschermen is een valse manier van zwijgen. Het oude bekende liedje over de doofpot…er gaan veel woorden in de doofpot maar de waarheid keert zich altijd naar boven.

Wij protesteren niet tegen God, God is immers niet van hun…God is niemands bezit! God luistert altijd en overal. God kent geen zwijgcultuur…God maakt ook niemand heilig.

Op Zaterdag 22 mei 2010 wordt in Roermond het 450 jarig jubileum van het bisdom gevierd. Wij, MeaCulpa, willen een gedisciplineerd protest organiseren om de doofpotaffaire die ook in dit bisdom heeft geleid tot ontkenning van de problematiek rond seksueel, fysiek en psychisch geweld tegen kinderen, ons laten zien en horen. Centraal staat de afstandelijke manier waarop  met de slachtoffers door de kerk wordt omgegaan. De kerk is de grote onderdrukker, taboe en ziektemaker rond dit ongekende naoorlogse doofpotschandaal. Eeuwenlang (450 jaar??) heerste de kerk over alle geboden en verboden, nu ze zelf aangeklaagd worden, willen ze zich verschuilen achter commissies en vele canonieke excuses. Wij roepen de verantwoordelijken op om de daders, die zij zeggen zelf te kennen, zich kenbaar te maken. Maak uw archieven openbaar. Herzie uw standpunten ten opzichte van homoseksuliteit en het celibaat. Tijdrekken hoort niet bij waarheidsvinding die de commissie Deetman en Hulp en Recht nastreven. Niet iedereen in de kerk is schuldig maar wel al diegene die zwijgen.

Morgen een actuele, open brief aan Wiertz!!  

(Kijken of die nog weet wie we zijn, de louter slachtoffers, geheel als mens)

2 gedachten over “Mea Culpa pleit voor een diepgaand onderzoek”

 1. Eindelijk is het woord waar alles om draait dan gevallen in het Vaticaan: omertà

  Dat zegt Charles Scicluna, de hoogste aanklager in het Vaticaan.

  quote- Volgens Scicluna heerst er in de kerk een omertà, het woord dat de zwijgplicht voor maffialeden aanduidt, over het misbruik. ‘Als je hoge morele maatstaven aanlegt, moet je je er ook zelf aan houden. Dat is beslist de verantwoordelijkheid van de paus en het Vaticaan’, zei hij. -quote

  Bron:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3165421/2012/02/08/Aanklager-Vaticaan-harde-aanpak-bisschoppen.dhtml

 2. de paus wenst diepgaande veranderingen, vooral ten aanzien van de kindermisbruiks-schandalen.

  De maatlat voor noodzakelijke veranderingen ligt hoog, ter herinnering:

  Erkenning van de volledige en ongelimiteerde verantwoording voor het kindermisbruik?
  Consequente Schadeloosstelling van de slachtoffers zonder enig voorbehoud?
  Afschaffing van celibaat-plichten?
  Vrouwen kunnen in toekomst priester worden?
  Afschaffing van doodzonde, duivel en doopplicht voor pasgeborene?

  Om met het verleden grondig op te ruimen, is het verder noodzakelijk, dat iedere rkk geestelijke, van hoog tot laag, schriftelijk onder ede verklaart of hij/zij zich in het verleden aan kindermisbruik en geweld schuldig gemaakt heeft, Ja of Nee! En zo ja, gedetailleerd beschreven. Er moet een onafhankelijk centraal-register komen, waar deze documenten bewaard blijven, en om gegronde redenen voor iedereen toegankelijk zijn.

  Verder moet er een landelijke ontmoeting tussen de paus en de slachtoffers komen.

  Dit zijn slechts enkele van de belangrijkste punten voor een diepgaande vernieuwing van de kerk.

Reacties zijn gesloten.