Mea Culpa pleit voor een diepgaand onderzoek

Paus Benedictus XVI heeft maandag gepleit voor een ”diepgaande vernieuwing” van de Rooms-Katholieke Kerk.

Kerk wilt u ‘vernieuwen’ dan sta eerst een onafhankelijk wereldwijd onderzoek toe naar kindermishandeling / misbruik in uw instituut.

Allergrootste prioriteit: de dader moet van dat hemelse trapje naar beneden komen, en schuld bekennen.

In 2010 werd onderstaande tekst uitgesproken tijdens Mea Culpa manifestatie 450 jaar bisdom Roermond.

Roermond 22 Mei 2010

Openheid, waarheidsvinding, molenstenen, de slachtoffers staan centraal, de slachtoffers moeten geholpen worden, excuses, excuses, excuses! Woorden, woorden, woorden. De kerk zit vol woorden maar de bittere werkelijkheid is we staan buiten, zijn nergens uitgenodigd, hebben geen stem en vormen de ontmaagde paria’s van de kerk. De zwijgcultuur kan alleen op deze manier doorbroken worden, door op te komen voor jezelf, door op eigen initiatief hier naar toe te komen. Daarom, wij doen geen canoniek appèl op de daders zich te melden, wij behadelen uw klacht niet vertrouwelijk zoals bij hulp en recht en voor de rest hoort niemand er meer van. Hun vertrouwelijkheid om onze kwetsbaarheid te beschermen is een valse manier van zwijgen. Het oude bekende liedje over de doofpot…er gaan veel woorden in de doofpot maar de waarheid keert zich altijd naar boven.

Wij protesteren niet tegen God, God is immers niet van hun…God is niemands bezit! God luistert altijd en overal. God kent geen zwijgcultuur…God maakt ook niemand heilig.

Op Zaterdag 22 mei 2010 wordt in Roermond het 450 jarig jubileum van het bisdom gevierd. Wij, MeaCulpa, willen een gedisciplineerd protest organiseren om de doofpotaffaire die ook in dit bisdom heeft geleid tot ontkenning van de problematiek rond seksueel, fysiek en psychisch geweld tegen kinderen, ons laten zien en horen. Centraal staat de afstandelijke manier waarop  met de slachtoffers door de kerk wordt omgegaan. De kerk is de grote onderdrukker, taboe en ziektemaker rond dit ongekende naoorlogse doofpotschandaal. Eeuwenlang (450 jaar??) heerste de kerk over alle geboden en verboden, nu ze zelf aangeklaagd worden, willen ze zich verschuilen achter commissies en vele canonieke excuses. Wij roepen de verantwoordelijken op om de daders, die zij zeggen zelf te kennen, zich kenbaar te maken. Maak uw archieven openbaar. Herzie uw standpunten ten opzichte van homoseksuliteit en het celibaat. Tijdrekken hoort niet bij waarheidsvinding die de commissie Deetman en Hulp en Recht nastreven. Niet iedereen in de kerk is schuldig maar wel al diegene die zwijgen.

Morgen een actuele, open brief aan Wiertz!!  

(Kijken of die nog weet wie we zijn, de louter slachtoffers, geheel als mens)